Husbrann
Under husbrann oppstår det farlige branngasser.
Av /Flickr.

Branngasser er gasser som oppstår i forbindelse med brann. Disse kan forårsake skader av luftveier eller lunger ved varmeeffekt, irritasjon eller forgiftning.

Skader som følge av selve varmeeffekten fra gassene, det vil si rene brannskader, er vanligvis begrenset til de øvre luftveiene (nesen, leppene, tungen, svelget og strupen). Ødem etter slike skader kan utgjøre et vesentlig hinder for respirasjonen.

Under vanlig husbrann oppstår det også gasser som kan fremkalle kraftig slimhinneirritasjon og ødem både i luftveiene og i alveolene. Disse gassene kan føre til akutt lungesvikt, eventuelt til alveolært ødem, uten at det foreligger svikt i hjertefunksjonen.

Noen branngasser er også giftige. Dette skyldes at de gitte gassene reduserer evnen som hemoglobinet har til å transportere oksygen (nitrogenholdige gasser, dette kan føre til asfyksi), eller at de reduserer evnen som cellene har til å utnytte oksygenet (cyanidholdige gasser).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg