Leddhinnebetennelse gjenkjennes på smerte, hevelse og økt varme i en synovial membran. Synovialmembraner finnes i de fleste ledd og seneskjeder. Et annet ord for leddhinnebetennelse er synovitt.

Årsaker

Betennelse i leddhinner er ofte forårsaket av overbelastning av ledd for eksempel etter for intens trening eller arbeidsbelastning, men er også vanlig ved artrose, leddgikt og andre revmatiske betennelser. Bakterier og andre mikrober er sjeldne utløsende årsaker.

Symptomer

Symptomer på leddhinnebetennelse er leddsmerte som varer over flere dager-uker. Angrepne ledd eller sener er hovne, ømme og varme.

Diagnose

Mistanke om leddhinnebetennelse får en på bakgrunn av utløsende årsak, symptomer og undersøkelser. Ved ultralyd- eller MR-undersøkelser fremstilles leddhinnene slik at tegn til betennelse kan påvises. I noen tilfeller undersøkes også en vevsprøve fra leddhinnen.

Behandling

Behandlingen kan i lette tilfeller bestå i avlastning og hvile. Paracetamol eller NSAIDs kan lindre symptomene. Ved større hevelser kan kortison-injeksjon være aktuelt. Ved bakenforliggende revmatisk sykdom, for eksempel leddgikt, må denne behandles slik at leddhinnebetennelsene går tilbake. I enkelte tilfeller kan kirurgisk fjerning av leddhinnebetennelse være nødvendig (synovektomi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg