Blodprøve
INR er en blodprøve hvor man måler og vurderer blodets koagulasjonshastighet.
Blodprøve
Av /Shutterstock.

INR er en blodprøve som måler hvor raskt blodet levrer seg (koagulerer) i forhold til vanlig blodlevringstid. Hos friske personer ligger INR-verdien mellom 0,8 og 1,2. Jo høyere INR, jo lengre levringstid. En INR på for eksempel 2 betyr at blodet bruker dobbelt så lang tid på å levre seg, og INR på 3 betyr tredobbel levringstid. Blodprøven brukes mest for å måle effekten av blodfortynnende behandling med warfarin (handelsnavn Marevan).

Faktaboks

Også kjent som
Internasjonalt normalisert ratio, engelsk international normalized ratio. Også omtalt som Protrombintid-INR (PT-INR), TT, trombotest.

Bruksområder

Mål på effekt av blodfortynnende behandling

INR brukes hovedsakelig ved kontroll av blodfortynnende behandling (antikoagulasjonsbehandling) i forbindelse med bruk av warfarin og andre vitamin K-antagonister. Effekten av warfarin kan variere mye fra person til person, og påvirkes av en del matvarer og bruk av andre medisiner samtidig. Derfor må man regelmessig kontrollere INR ved bruk av warfarin. Man tilstreber en INR-verdi på 2–3 ved forebygging av blodpropper i venene og en noe høyere verdi på 2,5–3,5 ved forebygging av blodpropper i arteriene.

Test av leverfunksjon

INR kan også brukes som en test til å bedømme leverens produksjon av vitamin K-avhengige koagulasjonsfaktorer. Leversvikt vil føre til mangel på koagulasjonsfaktorer og dermed forlenget INR. Det er mangel på koagulasjonsfaktor VII (7) som forlenger INR.

Vurdering av unormalt prøvesvar

Høye INR-verdier sees ved:

  1. Bruk av warfarin
  2. Nedsatt leverfunksjon
  3. Mangel på vitamin K
  4. Enkelte blødersykdommer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg