Leversteatose, fettlever, er opphopning av fett i leverens celler. Ved uttalt fettlever blir leveren gulaktig (mot normalt rødbrun). Tilstanden gir vanligvis ingen symptomer og er i seg selv reversibel.

Faktaboks

Etymologi
av gresk stear, ‘fett’, og -osis, ‘tilstand’
Også kjent som
fettlever

Årsaker og komplikasjoner

Leversteatose skyldes oftest alkoholmisbruk, men sees også ved overvekt. Leversteatose i forbindelse med overvekt er ufarlig og krever ingen spesiell oppfølging eller behandling. Dersom pasienten går ned i vekt, vil leversteatosen forsvinne. Hvis leversteatosen skyldes alkoholmisbruk, er det imidlertid et faresignal om at pasienten over tid står i fare for å utvikle levercirrhose, som er en irreversibel skade på leveren.

Diagnostisering

Diagnosen stilles sikrest ved biopsi av leveren. Man stikker en nål gjennom huden og henter ut en ørliten sylinder av levervev som så undersøkes. Karakteristiske funn ved ultralyd- eller CT-undersøkelse av leveren kan også være til hjelp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg