T-celler

T-celler er en type hvit blodcelle som hører til lymfocyttene. T-cellene er ansvarlige for den cellulære immuniteten, altså den immuniteten som formidles av immunsystemets celler. I motsetning er B-cellene ansvarlige for den humorale immuniteten.

Faktaboks

Også kjent som

T-lymfocytt

T-cellenes antigenreseptorer gjenkjenner antigener på en helt annen måte enn B-cellenes antigenreseptorer. Virkningsmekanismene er også forskjellige. Det er tre ulike hovedtyper T-celler:

  • cytotoksiske T-celler (Tc-celler)
  • T-hjelperceller (Th-celler)
  • regulatoriske T-celler (Treg-celler)

Cellebundet immunitet

I motsetning til B-cellene, kan ikke antigenstimulerte T-celler masseprodusere og frigjøre sine antigenreseptorer i form av antistoffer. Tc-cellene utvikler seg i stedet til cytotoksiske celler som er i stand til å drepe for eksempel virusinfiserte celler. Denne immuniteten kan ikke overføres med serum eller vevsvæske alene, men krever tilstedeværelse av de aktiverte Tc-cellene, og kalles derfor cellebundet immunitet.

Tc-cellene kan kun «oppdage» antigen bundet til HLA-molekyler på overflaten av celler. Alle kjerneholdige celler i kroppen har HLA-molekyler på celleoverflaten. Disse molekylene utgjør et rapporteringssystem som bringer med seg peptider fra ødelagte proteiner inne i cellen. Dersom en celle huser parasitter, vil T-cellene kunne oppdage at noen av HLA-molekylene på overflaten har bundet fremmede peptider. Cellen vil da bli drept.

Regulering av immunsystemet

Mens Tc-cellene er ansvarlige for cellebundet immunitet, er de to andre typene T-celler viktige for regulering av immunforsvaret. For at B-cellene og Tc-cellene skal aktiveres av antigen, er det som regel nødvendig at de samtidig stimuleres av Th-celler. Det er to typer Th-celler: Th1- og Th2-celler. Th1-cellene dirigerer immunsvaret på antigenstimulering i retning av Tc-cellereaksjoner, mens Th2-cellene dirigerer svaret i retning av B-cellesvar. Denne «polariseringen» av svaret er viktig med tanke på at bakterier og andre parasitter som befinner seg utenfor celler, fortrinnsvis bør angripes med antistoffer, mens parasitter som gjemmer seg inne i celler, krever at vertscellene drepes av Tc-celler.

Treg-cellene (også kalt suppressor T-celler) undertrykker immunsvar. I dyreeksperimentelle modeller er det vist at å fjerne Treg-cellene medfører autoimmunreaksjoner, der immunforsvaret angriper kroppens eget vev.

Selv om T-cellene ikke utskiller antistoff, utskiller de mange andre molekyler (som interferoner og ulike interleukiner og kjemokiner) som kan mobilisere både lymfocytter, andre hvite blodceller og øvrige celler i kroppen til innsats i forsvaret mot invaderende mikroorganismer.

Tc-cellene har molekylet CD8 på overflaten og kalles derfor ofte T8-celler, mens Th-cellene har molekylet CD4 og kalles derfor ofte T4-celler. Hiv forårsaker selektiv død av T4-cellene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg