T-celler er en type hvit blodcelle som hører til lymfocyttene. T-cellene er ansvarlige for den cellulære immuniteten, altså den immuniteten som formidles av immunsystemets celler. I motsetning er B-cellene ansvarlige for den humorale immuniteten.

Faktaboks

Også kjent som

T-lymfocytt

T-cellenes antigenreseptorer gjenkjenner antigener på en helt annen måte enn B-cellenes antigenreseptorer. Virkningsmekanismene er også forskjellige. Det er tre ulike hovedtyper T-celler:

  • cytotoksiske T-celler (Tc-celler)
  • T-hjelperceller (Th-celler)
  • regulatoriske T-celler (Treg-celler)

Cellebundet immunitet

I motsetning til B-cellene, kan ikke antigenstimulerte T-celler masseprodusere og frigjøre sine antigenreseptorer i form av antistoffer. Tc-cellene utvikler seg i stedet til cytotoksiske celler som er i stand til å drepe for eksempel virusinfiserte celler. Denne immuniteten kan ikke overføres med serum eller vevsvæske alene, men krever tilstedeværelse av de aktiverte Tc-cellene, og kalles derfor cellebundet immunitet.

Tc-cellene kan kun «oppdage» antigen bundet til HLA-molekyler på overflaten av celler. Alle kjerneholdige celler i kroppen har HLA-molekyler på celleoverflaten. Disse molekylene utgjør et rapporteringssystem som bringer med seg peptider fra ødelagte proteiner inne i cellen. Dersom en celle huser parasitter, vil T-cellene kunne oppdage at noen av HLA-molekylene på overflaten har bundet fremmede peptider. Cellen vil da bli drept.

Regulering av immunsystemet

Mens Tc-cellene er ansvarlige for cellebundet immunitet, er de to andre typene T-celler viktige for regulering av immunforsvaret. For at B-cellene og Tc-cellene skal aktiveres av antigen, er det som regel nødvendig at de samtidig stimuleres av Th-celler. Det er to typer Th-celler: Th1- og Th2-celler. Th1-cellene dirigerer immunsvaret på antigenstimulering i retning av Tc-cellereaksjoner, mens Th2-cellene dirigerer svaret i retning av B-cellesvar. Denne «polariseringen» av svaret er viktig med tanke på at bakterier og andre parasitter som befinner seg utenfor celler, fortrinnsvis bør angripes med antistoffer, mens parasitter som gjemmer seg inne i celler, krever at vertscellene drepes av Tc-celler.

Treg-cellene (også kalt suppressor T-celler) undertrykker immunsvar. I dyreeksperimentelle modeller er det vist at å fjerne Treg-cellene medfører autoimmunreaksjoner, der immunforsvaret angriper kroppens eget vev.

Selv om T-cellene ikke utskiller antistoff, utskiller de mange andre molekyler (som interferoner og ulike interleukiner og kjemokiner) som kan mobilisere både lymfocytter, andre hvite blodceller og øvrige celler i kroppen til innsats i forsvaret mot invaderende mikroorganismer.

Tc-cellene har molekylet CD8 på overflaten og kalles derfor ofte T8-celler, mens Th-cellene har molekylet CD4 og kalles derfor ofte T4-celler. Hiv forårsaker selektiv død av T4-cellene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg