Lipoprotein lille a er en type lipoprotein, altså et transportmedium for kolesterol i blodet. Det består av en LDL-partikkel med et spesielt apolipoprotein kalt apolipoprotein lille a bundet til seg. Lipoprotein lille a forkortes gjerne Lp(a). Høyt Lp(a) kan øke risiko for hjerte- og karsykdom.

Faktaboks

Også kjent som

Lp(a)

Lp(a) kan måles på mange av de større laboratoriene i Norge. Analysen blir utført for å kartlegge risikoen for hjerte- og karsykdommer mer presist. Testingen er relativt vanlig i Norge med mer enn 40.000 analyser utført i 2021.

Nivået av Lp(a) i blodet er over 90 prosent arvelig bestemt, og det er lite påvirkelig av kosthold, livsstil og kolesterolsenkende medikamenter.

Måling

Verdiene av Lp(a) oppgis med ulike benevning på forskjellige laboratorier. Dette skaper en del forvirring for folk uten spesialkunnskap. En gunstig lav verdi er under 75 nanomol per liter (nmol/l), som tilsvarer 300 milligram per liter (mg/l) eller 30 milligram per desiliter (mg/dl).

De to første enhetene (nmol/l og mg/l) brukes begge av norske laboratorier, mens den siste enheten (mg/dL) brukes mest internasjonalt.

Tolkning

Det er et stort spenn i hva som regnes som normalverdi av Lp(a). Høyt nivå av Lp(a) har mindre betydning enn høyt LDL-kolesterol. Risiko knyttet til høyt Lp(a) kan reduseres ved å behandle høyt nivå av LDL-kolesterol.

Betydningen av Lp(a) kan kortfattet oppsummeres slik:

  1. Verdier under 125 nmol/L (500 mg/L eller 50 mg/dL) påvirker i svært liten grad risiko for hjerte- og karsykdommer
  2. Verdier opp til 250 nmol/L (1000 mg/L eller 100 mg/dL) gir lett økt risiko, på linje med for eksempel fysisk inaktivitet, det å være særlig stresset, det å ha en diagnose som psoriasis, migrene eller å ha moderat nattlig pustestopp (søvnapné).
  3. Verdier opp til 400 nmol/L (1800 mg/L eller 180 mg/dL) gir moderat økt risiko, på linje med å ha diagnosen leddgikt, alvorlig fedme, alvorlig psykisk sykdom eller redusert nyrefunksjon.
  4. Verdier over 400 nmol/L kan gi opp mot 2–4 ganger økt risiko for hjerte- og karsykdom. Dette er omtrent på nivå med risikoen knyttet til heterozygot familiær hyperkolesterolemi.

Risiko øker lineært og gradvis fra punkt 2 til 4. Det er gjort teoretiske beregninger på hvor mye LDL-kolesterolet må senkes for å nøytralisere effekten av Lp(a). Jo eldre man er over 30 år desto kraftigere senkning av LDL-kolesterol trenger man. De teoretiske beregningene er estimater basert på den samlede risikoen for hjerte-karsykdom, som også kan reduseres effektiv på andre måter, ikke minst ved sunn mat og livsstil.

Historikk

Lipoprotein lille a ble oppdaget og beskrevet av genetikeren Kåre Berg på Ullevål sykehus i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg