Kolesterolsenkende midler er legemidler som brukes for å redusere innholdet av kolesterol i blodet. Høyt kolesterol er en av de viktigste årsakene til hjerte- og karsykdommer.

Aktuelle legemidler

De mest effektive kolesterolsenkende midlene regnes for å være statinene (blant annet simvastatin og atorvastatin). Disse hemmer produksjonen av kolesterol i leveren.

I tillegg finnes en rekke andre legemidler:

  • Orlistat (handelsnavn Xenical) hindrer enzymer som spalter fett i tarmen (lipaser) og fører til redusert opptak i kroppen.
  • Ezetimib reduserer opptaket av kolesterol i tarmen ved å hemme transportveien i tarmcellene.
  • PCSK9-hemmere (evolokumab og alirokumab) er antistoffer som øker antall overflatemolekyler (reseptorer) for LDL-kolesterol på cellene og reduserer kolesterolnivået i blodet.
  • Resiner (blant annet kolestyramin og kolestipol) er stoffer som danner uløselige komplekser med gallesyrer i tarmen og dermed hindrer at de blir gjenopptatt.
  • Omega-3-fettsyrer (EPA og DHA) benyttes i noen grad, men det er ikke avklart hvilken betydning disse har for reduksjon av kolesterolet.
  • Fibrater påvirker omsetningen av fettstoffer i kroppen ved å endre genreguleringen i cellene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg