Tungpust
Dyspné er det medisinske navnet på tung pust eller åndenød. Det er en ubehagelig følelse av ikke å kunne puste så mye som kroppen krever. Dyspné har mange årsaker; alt fra angst til hjerteinfarkt.
Av /Shutterstock.

Dyspné er det medisinske navnet på tung pust eller åndenød. Det er en ubehagelig følelse av ikke å kunne puste så mye som kroppen krever.

Faktaboks

Uttale

dyspn'e

Også kjent som

åndenød, tungpustenhet

Friske mennesker kan føle seg tungpustne i forbindelse med store fysiske anstrengelser og ved opphold i stor høyde, men uttrykket 'dyspné' knyttes vanligvis til åndenød i forbindelse med sykdommer som påvirker evnen til å puste.

Årsaker

Dyspné kan skyldes:

Pasienter med dyspné vil vanligvis først merke pustebesvær ved fysiske anstrengelser som tidligere ikke fremkalte tung pust. Etter hvert kan dyspnéen tilta, slik at man også har tung pust i hvile (hviledyspné). Nattlig dyspné sees ofte ved astma og ved hjertesvikt.

Dyspné kan også utløses av psykiske faktorer, for eksempel angst, og er da ofte mest uttalt i hvile. I slike tilfeller, vil man ikke påvise sykdom ved undersøkelse av hjertet og lungene.

Utredning

Samtale med pasienten om tidligere sykdommer, ledsagende symptomer og eventuelle utløsende faktorer for dyspnéen er viktig for å finne ut hva som forårsaker pasientens åndenød. I tillegg gjøres en klinisk undersøkelse der lytting på hjerte og lunger (auskultasjon) er av stor betydning. Videre utredning er avhengig av hvilken tilstand legen finner mest sannsynlig, men EKG, blodgassundersøkelse og røntgenbilde av lungene gjøres på de fleste.

Graden av dyspné kan angis ved hjelp av ulike skåringsverktøy som for eksempel mMRC (Modified Medical Research Council dyspnea scale).

Behandling

Mange får tilførsel av oksygen på grunn av lavt oksygeninnhold i blodet. Den videre behandlingen bestemmes ut fra hvilken tilstand som forårsaker dyspnéen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg