Manipulasjon er en behandlingsmetode for nedsatt funksjonsevne i ledd som utføres med håndgrep eller tilpassede mekaniske instrumenter. Metoden brukes mest av autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer innenfor henholdsvis manuell terapi og kiropraktikk. Manipulsjonsteknikkene disse to yrkesgruppene benytter oppleves i hovedtrekk ganske like. Manipulasjonsbehandling virker trolig gjennom biomekaniske og/eller nevrofysiologiske mekanismer eller i kombinasjon av disse.

Faktaboks

Uttale
manipulasjˈon

Bruk

Manipulasjon kan benyttes i behandling av de langt fleste leddstrukturer i kroppen. Undersøkelse og behandling foretas først og fremst manuelt, det vil si ved bruk av hendene. Det er også utviklet instrumenter som kan benyttes i egnede tilfeller. Kiropraktorer benytter denne metoden som en sentral del av behandlingen av muskel-skjelett lidelser. Metoden krever kunnskap og praksis om utførelsen for å utøve den trygt og effektivt. Det er av vesentlig betydning å kunne undersøkelsesmetoder som tyder på når, hvor og hvordan metoden skal benyttes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg