Trombopoiese
Trombocytter dannes fra hematopoietiske stamceller i benmargen.
Av /Rice University.
Lisens: CC BY 3.0

Megakaryocytter er store hvite blodceller som finnes i beinmargen og som er opphavet til blodplater (trombocytter). Blodplater er viktig i forbindelse med stansing av blødning.

Faktaboks

Uttale
megakaryocˈytter
Etymologi
av mega-, gresk karyon, ‘kjerne’, og kytos, ‘celle’

Megakaryocyttene kan bli svært store, opp mot 60 mikrometer i diameter. Til sammenlikning er røde blodceller cirka 7 mikrometer i diameter.

Megakaryocytter skyter ut deler av cellemembranen (pseudopoder) inn i et lite kar (sinusoide) i beinmargen. Der snøres cellemembranen av, slik at det lages en blodplate bestående av et lite cytoplasma-fragment fra megakaryocytten.

Fra hver megakaryocytt lages det 1000–3000 blodplater. Til dette trengs det så stor protein-produksjon at megakaryocytten må gjøre kjernen polyploid. Dette betyr at den har ekstra mye DNA, mellom 4 og 32 ganger normale mengder. Dette er grunnen til at megakaryocyttens kjerne er stor og lappedelt.

Trombopoietin

Megakaryocytt
Stor megakaryocytt med lappedelt (polyploid) kjerne. Blodplater lages ved at pseudopodier fra cytoplasma avsnøres.
Megakaryocytt
Lisens: CC BY SA 3.0

Antall blodplater i blodet reguleres via trombopoietin. Trombopoietin er et signalstoff som stimulerer stamcellene i beinmargen til å lage flere megakaryocytter og derved også blodplater.

Trombopoietin produseres hele tiden i leveren. Hvis det er mange blodplater i blodet, vil det føre til lavere konsentrasjon av trombopoietin i blod fordi blodplatene binder seg til og bryter ned trombopoietin. Motsatt vil en lav konsentrasjon av blodplater i blodet føre til høyere nivåer av trombopoietin, og derved økt produksjon.

Sykdommer

Ved sykdommer som gir økt blodplate-forbruk eller -nedbryting, som immunologisk trombocytopeni eller trombotisk trombocytopeni, vil det både bli ekstra mange og ekstra store megakaryocytter. Også blodplatene blir ekstra store, og kan av og til bli større enn en rød blodcelle.

Ved myeloproliferative sykdommer, som essensiell trombocytose, vil det lages for mange megakaryocytter uavhengig av trombopoietin (autonom produksjon), og det vil oppstå trombocytose.

Ved myelodysplastisk syndrom vil megakaryocyttene ofte rammes. De kan bli små og med lite lappedelt kjerne. De klarer da ikke å lage nok blodplater, og trombocytopeni oppstår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg