Trombocytose er unormalt høy konsentrasjon av blodplater i blodet. Grensen for unormalt mye er gjerne satt ved mer enn 390 milliarder (109) blodplater per liter blod. Blodplatene har som hovedfunksjon å stoppe blødninger. Når det blir for mange av dem, kan det føre til blodpropp (trombose).

Faktaboks

Uttale
trombocytˈose
Etymologi
av gresk thrombos, ‘klump’, kytos, ‘celle’, og -osis, ‘tilstand’

Trombocytose kan enten skyldes at det lages for mange blodplater i beinmargen eller at det brytes ned for få blodplater i milten. Sistnevnte er en uvanlig årsak, og sees typisk etter fjerning av milten.

Økt produksjon

Økt produksjon av blodplater i beinmargen kan forekomme av seg selv (autonomt) eller som en reaksjon på annen sykdom (reaktivt).

Autonom trombocytose

Når det er autonom årsak, skyldes det mutasjoner i arvematerialet til stamcellene i beinmargen som gir økt vekst av megakaryocyttene. Megakaryocytter er forstadier til blodplatene. Eksempler på autonome årsaker er de myeloproliferative beinmargssykdommene essensiell trombocytose, polycytemia vera og kronisk myelogen leukemi. Trombocytose ved disse tilstandene vil gi økt blodpropptendens.

Reaktiv trombocytose

Reaktiv trombocytose er vanlig ved betennelse (som infeksjon eller bindevevssykdom), lav blodprosent (anemi), kreft og etter operasjon eller vevsskade. Det vil da lages signalstoffer i blodet som stimulerer beinmargen til å lage blodplater. Reaktiv trombocytose er sjeldent farlig i seg selv, det er den underliggende tilstanden som i hovedsak vil avgjøre risiko for blodpropp.

Ved et svært høyt blodplatetall, over 1000 milliarder blodplater per liter blod, kan man oppleve det motsatte av blodpropp, nemlig blødning. Dette er fordi blodplatene forbruker von Willebrand-faktor, som er en viktig substans i blod og blodårevegg for å stoppe blødninger. Se koagulasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg