Nyre.

Nyre. Snitt gjennom et nyrelegeme (corpusculum renis), også kalt Malpighis legeme. Denne delen av nyrevevet filtrerer blodet og danner av dette ultrafiltratet den første urinen eller forurinen som presses ut i rommet under den omkringliggende kapselen.

Av /KF-arkiv ※.

Mesangialceller er spesialiserte, kontraktile celler som befinner seg rundt inngangen (årepolen) til nyrenes karnøster (glomeruli). De regnes delvis til det juxtaglomerulære apparat, og sammen med den extracellulære matrix danner de nyrebarkens mesangium. Mesangialcellene er viktige for å opprettholde karnøstenes struktur, for regulering av blodgjennomstrømningen i karnøstene, og for å forhindre opphopning av store molekyler i mesangiet.

Faktaboks

Etymologi
av gresk meso, ‘mellom’, og aggeion, ‘ (blod-)kar’
Også kjent som

mesangiumceller

Anatomi

Mesangialceller utgjør omtrent 30 til 40 prosent av cellene i karnøstene. De ligger svøpt i en ekstracellulær matrix (kalt mesangial matrix), som produseres og skilles ut av mesangialcellene. De befinner seg dels mellom kapillarene i karnøstene (intraglomerulære mesangiumceller), og dels utenfor, mellom de tilførende og fraførende arteriolene som leder blod inn og ut av glomeruli (extraglomerulære mesangiumceller). Cellene rundt karnøstene ligger tett forbundet med det fenestrerte endotelet i kapillarveggene ved hjelp av mikrofibriller. Mesangialcellene utenfor karnøstene er forbundet med veggene i tilførende og fraførende arterioler, og de bidrar til kommunikasjon med andre omkringliggende celler.

Funksjon

Mesangialcellene har en støttefunksjon og sørger for at kapillarene i karnøstene ikke beveger seg fritt i Bowmans kapsel. Mesangiet gjør det mulig å fjerne store molekyler (proteiner) fra kapillarnøstet. Mesangialcellene fjerner disse ved fagocytose og andre opptaksmekanismer, og holder derfor filtrasjonsfilteret fritt for makromolekyler.

Mesangialceller har ansamlinger av aktin-liknende filamenter i cytoplasmaet som gjør dem i stand til å trekke seg sammen og endre blodgjennomstrømningen i kapillarene. De produserer dessuten cytokiner og prostaglandiner, noe som gjør at cellene har en funksjon i reguleringen av glomerulær filtrasjonshastighet (GFR) i nyrene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg