Metadon er et opioid, et kunstig fremstilt legemiddel med morfinlignende virkning. Metadon har en smertestillende og respirasjonsdempende effekt, men den inntreffer langsommere og varer lenger enn morfinets. Metadon som inntas via munnen når en betydelig større del blodsystemet, og metadon gis fortrinnsvis i flytende form eller som tabletter.

Faktaboks

Uttale
metadˈon
Også kjent som
4,4-difenyl-6-dimetylaminoheptanon-3

Virkning

Metadon virker hovedsakelig via opiatreseptorer i og utenfor sentralnervesystemet. Virkningene er som for alle opioider, demping av smerter og pusten, rus, avhengighet, hostedemping, nedsatt tømningshastighet for magesekk og tarm, kvalme og brekninger.

Bruk

Metadon kan brukes i behandling av smerter. Det gis vanligvis i tablettform eller som mikstur. Metadon absorberes godt og har lang halveringstid (over tolv timer) og dermed lang virkningstid. Ved bruk av én dose per dag vil de fleste ha en viss opiatvirkning gjennom hele døgnet.

Metadon et viktig medikament i legemiddelassistert rehabilitering for heroin- og opiatavhengige. I slike behandlingsopplegg gis metadon for å forhindre abstinensubehag og for å gi en jevn daglig opiatpåvirkning som antas å dempe kravet om høydose opiatbruk med morfin eller heroin. Metadonassisterte behandlingsprogrammer er ofte sterkt strukturerte med god klientoppfølging som i vesentlig grad kan ha bidratt til de gode resultater, det vil si frihet fra annen bruk av rusmidler, sosialisering, samt redusert risiko for narkotika-overdosedød.

Risiko

Risikoen ved metadonbruk er i hovedsak knyttet til fare for pustestans, særlig for individer som ikke har opparbeidet toleranse. Med sakte opptrapping og jevnlig dosering kan man bruke høye doser av metadon uten fare for pustestans. Toleransen faller så snart dosene minskes eller bruken opphører. Det er da fare for forgiftning dersom man trapper opp igjen bruken for fort. Metadon fører også til sløvhet, døsighet, søvnighet og rusvirkninger, som for eksempel kan lede til ulykker. Samtidig bruk av alkohol eller beroligende midler eller sovemedisiner øker risikoen for metadonbivirkninger og forgiftninger på grunn av respirasjonsdempning.

Etter at metadonbruken i legemiddelassisterte behandlingsprogram (LAR) ble mer utbredt, har det vært registrert økt forekomst av dødsfall med blandingsforgiftninger med metadon, særlig hos personer som har fått tak i stoffet uten å delta i LAR-program. Gjentatt bruk av metadon i rus-hensikt fører lett til utvikling av toleranse, mens kontrollert bruk i metadonprogrammer kan foregå med små eller ingen doseøkninger gjennom lang tid (år).

Historikk

Metadon ble opprinnelig fremstilt under andre verdenskrig som erstatning for morfin, som da var mangelvare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg