Metallfeber er en influensalignende sykdom som kan oppstå etter innånding av metallrøyk og metalldamper. Den best kjente årsaken er sink (sinkfeber), men flere andre metaller kan også forårsake tilstanden. Symptomene kan være feber, frysninger, muskelsmerter, uvelhet, tarmplager, hoste, allmenn svakhet og tretthet. Sykdommen opptrer i yrkessammenheng, blant annet i forbindelse med sveising.

Faktaboks

Også kjent som
metallrøykfeber

Årsak

Metallfeber er for en stor del en lite utforsket sykdom, men skyldes etter alt å dømme en skade på makrofagene i lungeblærene forårsaket av metalloksider. Symptomene representerer organismens reaksjon på denne skaden, med frigjøring av feberfremkallende stoffer når cellene skades.

Sykdommen opptrer lettere når man ikke har vært utsatt for metallrøyken eller -dampen et par dager og så vender tilbake til arbeidet (mandagsfeber), og har flere likhetstrekk med luftfukterfeber. Den går som regel over innen ett eller høyst to døgn og er ikke vist å gi varig lungeskade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg