Mikromatrise er en metode for samtidig analyse av store antall gener eller proteiner. Metoden brukes oftest for å undersøke hvilke gener eller proteiner som aktivt uttrykkes i en eller flere celler på det gitte tidspunkt.

Faktaboks

Også kjent som
eng. micro array

Metode

Man bruker sekvenser av RNA eller DNA som utgangspunkt avhengig av om man skal studere uttrykket av genene (se proteinsyntese) eller mutasjoner. DNA er dobbelttrådet, og trådene er komplementære, altså har de basesekvenser som eksakt motsvarer hverandre.

Ved hjelp av en robot plasseres enkelttrådete gensekvenser i et systematisk rutemønster som ørsmå prikker på en glass- eller plastoverflate.

En prøve fra materialet man vil studere tilføres brikken, og et genetisk materiale som er koplet til et fluorescerende fargestoff, vil binde seg til genmaterialet på platen dersom det svarer til DNA-sekvensen. Fargestoffet kommer til uttrykk i det DNA-et er hybridisert, altså når komplementære sekvenser møtes. Fargen i hver enkelt rute avleses ved hjelp av datautstyr, og gir informasjon om hvilke gener i prøven som er aktive, inaktive eller overaktive, eller hvor det kan være mutasjoner.

På denne måten kan 10 000 til 40 000 gener studeres samtidig. Analysene resulterer i meget store og komplekse datamengder, og en full utnyttelse av resultater fra mikromatriser har krevet utvikling av ny datateknologi.

Anvendelse

Mikromatriseanalyser er blitt viktige i cellebiologi og kreftforskning.

For eksempel kan man isolere mRNA fra en kreftsvulst og måle uttrykk av alle menneskets gener i samme eksperiment. Dette åpner blant annet for bedre diagnostikk av kreft.

Man har for eksempel funnet at brystkreftsvulster har særegne profiler for genaktivitet, og ved hjelp av disse profilene kan svulstene klassifiseres i ulike biologiske undergrupper med spesifikke molekylære egenskaper, sannsynligvis som resultat av spesifikke endringer i cellulære signalveier.

Gruppene basert på genaktivitet kan være uavhengige av de mer tradisjonelle markørene, som for eksempel histologisk grad, stadium og alder ved diagnose. Mikromatriseanalyser kan på sikt medvirke til å gi en mer pålitelig diagnose og prognose og vil få betydning for valg av behandling av den enkelte pasient.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg