Miksturer er flytende legemidler som svelges. De gis ofte til barn under fem år fordi miksturer er enkle å svelge sammenliknet med tabletter. De gir også en større fleksibilitet i doseringen, da man kan måle ut ønsket dose. Miksturer kan være en emulsjon, suspensjon eller oppløsning.

Faktaboks

Etymologi
av latin miscere, ‘blande’
Også kjent som

mixturae (flertallsformen på latin)

Dosering

Miksturer doseres vanligvis etter volum, for eksempel i milliliter, og man bør benytte den måleskjeen eller det målebegeret som blir utlevert på apoteket. For doser med volum på mellom 2,5 ml til 5 ml anvendes det måleskje For doser mellom 5 ml til 15 ml anvendes målebeger. Når dosen er mindre enn 2,5 ml anbefales det å bruke en målesprøyte. Vanlige teskjeer, barneskjeer eller spiseskjeer har sjelden den riktige størrelsen. Dosemiksturer er miksturer i dosert mengde innesluttet i et egnet materiale.

Bruk

Dersom miksturen er en suspensjon eller en emulsjon, er det viktig å riste flasken godt før oppmåling av dose.

Suspensjon

Ved suspensjon eksisterer virkestoffet som små partikler finfordelt i væsken. Når miksturen er en suspensjon, ristes flasken for å få en jevn fordeling av partiklene med virkestoffet.

Emulsjon

En emulsjon er en blanding av to væsker som egentlig ikke er blandbare. Når miksturen er en emulsjon, ristes den for å blande fasene slik at man får en jevn fordeling av virkestoffet.

Holdbarheten er ofte mye kortere for miksturer enn for tabletter. Årsaken til at miksturer har kortere holdbarhet, er at virkestoffet nedbrytes raskt etter at tørrstoffet er tilsatt vann. Noen miksturer har begrenset bruksfrist. Når en slik flaske åpnes, noteres åpningsdato på flasken, og ved utlevering sjekkes det at bruksfristen ikke er overskredet. Mange miksturer inneholder mye sukker, noe som øker faren for hull i tennene (karies). Noen miksturer må oppbevares i kjøleskap.

Tillaging

Når miksturen tillages ved oppløsning, løses virkestoffet helt opp i væsken. Oppløsningen blir dermed gjennomsiktig. I tillegg til virkestoff kan miksturer være tilsatt hjelpestoffer eller konserveringsmidler. Disse er tilsatt for å øke løseligheten, fremme stabilitet og forlenge holdbarheten. Det er vanlig at miksturer med antibiotika blir utblandet på apotek, og da har de ofte kort holdbarhet etter utlevering.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg