Minimal restsykdom er den siste rest av kreftceller som er igjen etter at det er gitt behandling med sikte på å fjerne alle kreftcellene.

Faktaboks

Etymologi

«Minimal restsykdom» er direkte oversatt fra engelsk «minimal residual disease». Den engelske forkortelsen MRD brukes oftest også på norsk.

Måling av MRD kan brukes blant annet til å finne ut hvor godt behandlingen virker, planlegge videre behandling, om sykdommen kommer tilbake og generelt hvordan prognosen er. Bruken av MRD er fortsatt på forskningsstadiet ved mange sykdommer.

Begrepet har særlig blitt brukt innen blodkreftsykdommer som leukemi og myelomatose hvor kreftcellene er lett tilgjengelige i beinmarg eller blod, men har også blitt tatt i bruk ved andre kreftsykdommer.

MRD-status

Etter behandling kan en pasient være MRD-positiv eller MRD-negativ. Hvis vedkommende er MRD-positiv betyr det at det fortsatt kan påvises kreftceller. Hos en MRD-negativ kan det ikke påvises kreftceller med den aktuelle metoden.

Ved MRD-positivitet kan det også gis et mål på hvor mange kreftceller som fortsatt finnes. På den måten kan effekten av behandlingen graderes, også når det gjenstår lite kreftsykdom.

MRD-negativitet er ingen garanti for at sykdommen er helt borte. Dette fordi det kan være veldig få celler, eller de kan være gjemt på steder i kroppen hvor de ikke oppdages. MRD-negativitet viser uansett at kreftcelletallet er lavt. Dette er et gunstig funn som kan bety at sykdommen er på vei til å bli helt borte.

Måling

De vanligste metodene som brukes til MRD-måling i dag er

Beslektede termer

For å beskrive effekten av behandling ved kreft og mange andre sykdommer brukes også begrepene remisjon og respons. Disse er ofte mer generelle begreper, men kan også graderes og defineres mer presist. MRD dreier seg om dypere behandlingssvar enn remisjon og respons.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg