Leggen

Leggens muskulatur sett bakfra (A, B) og forfra (C). Leggens form bestemmes av den tohodede musculus gastrocnemius og den underliggende musculus soleus. De to musklene fungerer som en trehodet muskel (som kalles musculus triceps surae). Senene deres forenes litt under midten av leggen til akillessenen, som er kroppens mest belastede sene. Også leggens muskulatur er omsluttet av en bindevevshinne, fascia cruris, som er en fortsettelse av fascia lata.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus extensor hallucis longus er en slank muskel som ligger dypt foran på leggen, mellom musculus tibialis anterior (medialt) og musculus extensor digitorum longus (lateralt). Muskelens proksimale del er dekket av disse. Den springer ut fra fremsiden av leggbeinet (fibula) og midtre del av membrana interossea. Først i den distale delen kommer muskelen frem til overflaten.

Faktaboks

Uttale

ekst'ensor h'allusis l'ongus

Etymologi

av latin: extendere, 'strekke', hallux, 'stortåen'

Også kjent som

den lange stortåstrekkeren

Den lange endesenen går som hos de andre musklene på fremsiden av leggen, under de to ekstensorretinaklene (retinaculum musculi extensorum superius & inferius) via en lang seneskjede som når nesten ut til stortåens grunnledd. Senen fester seg på dorsalsiden av stortåens endefalang.

Muskelen kalles på norsk for 'den lange stortåstrekkeren'. Den kan løfte og ekstendere stortåen, men bidrar samtidig til fotens dorsalfleksjon i ankelleddet.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus fibularis profundus (L(4)5-S1)
  • Utspring: fibula, membrana interossea
  • Feste: endefalanks av stortåen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg