Beinet.

Beinet. Hofte- og lårmuskler sett bakfra. Til venstre ses de overfladiske musklene. Størst er musculus gluteus maximus, som strekker hoften og muliggjør oppreist gange. Til høyre vises de dypereliggende musklene. Nesten alle hoftemusklene fester seg i nærheten av hodet på lårbeinet, og de holder bekkenet i balanse i oppreist stilling.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus obturatorius externus er en muskel som ligger vifteformet på bekkenets fremside og springer ut fra utsiden av membrana obturatoria og kanten av det omkringliggende beinet i foramen obturatum. Muskelfibrene løper bakover sammen i en smal endesene som legger seg rundt lårhalsen før den fester seg i fossa trochantericalårbeinet.

Faktaboks

Uttale

'obturat'orius ekst'ernus

Etymologi

av latin: obturo, 'stoppe til, lukke'

Også kjent som

den ytre hoftehullsmuskelen

Muskelen ligger delvis 'skjult', dekket foran av musculus adductor longus & brevis samt musculus iliopsoas. Bak dekkes den av musculus obturatorius internus, musculi gemelli og musculus quadratus femoris. På norsk kan den kalles for 'den ytre hoftehullsmuskelen'.

Muskelen er en svak adduktor i hofteleddet, men blir en utoverrotator ved bøyd hofteledd.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: nervus obturatorius (L(2)3–L4), ramus posterior
  • Utspring: membrana obturatoria
  • Feste: fossa trochanterica

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg