Beinet.

Beinet. Hofte- og lårmuskler sett bakfra. Til venstre ses de overfladiske musklene. Størst er musculus gluteus maximus, som strekker hoften og muliggjør oppreist gange. Til høyre vises de dypereliggende musklene. Nesten alle hoftemusklene fester seg i nærheten av hodet på lårbeinet, og de holder bekkenet i balanse i oppreist stilling.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Musculus semimembranosus er en muskel på baksiden av låret som tilhører muskelgruppen hamstrings. Den ligger mest medialt av hamstringsmusklene, helt inntil musculus adductor magnus. Muskelen springer ut foran og medialt på sittebeinsknuten (tuber ischiadicum) og danner en bred seneplate – derav navnet. Først midt på låret går den over i en kraftig muskelbuk. Den distale enden deler seg i tre grener (pes anserinus profundus) som fester seg dels under skinnebeinets mediale leddkant (condylus medialis tibiae), dels som en forsterket bakre del av kneleddets fibrøse kapsel, med enkelte fibre festet til fascien rundt musculus popliteus.

Faktaboks

Uttale

s'emimembran'osus

Etymologi

av latin semi-, 'halv-', og membranosus, 'membranlignende'

Også kjent som

den flatsenete lårmuskelen

På norsk kalles muskelen 'den flatsenete lårmuskelen'. Den er toleddet, strekker i hofteleddet og er en kraftig fleksor i kneleddet.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervus tibialis (L5–S1)
  • Utspring: tuber ischiadicum
  • Feste: condylus medialis tibiae, ligamentum popliteum obliquum, fascien til musculus popliteus

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg