Endetarm.

Endetarm. Frontalsnitt gjennom endetarmen (rectum), som er nederste del av tykktarmen.

Av /KF-arkiv ※.

Musculus sphincter ani er et dobbelt lukkemuskelsystem rundt analkanalen (canalis analis). Muskelsystemet består av to muskler som sammen danner en funksjonell enhet. Musklene er viktige ved avføring, og for evnen til å holde på avføringen (kontinens).

Faktaboks

Uttale

m'uskulus sf'inkter 'ani

Etymologi

latin: sphincter, 'lukker, lukkemuskel', og anus, 'ring', i betydningen 'endetarmsåpningen'

Også kjent som

endetarmslukkeren

Det innerste laget består av glatt muskulatur, mens det ytre består av tverrstripet muskulatur.

  • Musculus sphincter ani internus er en kraftigere utviklet del av det nedre, indre muskellaget (tunica muscularis) i tykktarmens analrør med glatt muskulatur. Muskelens nedre kant (linea dentata) kan kjennes når man undersøker endetarmen med en finger (eksplorasjon). Kanten er sammenvokst med analslimhinnen. Det ytre, langsgående muskellaget trekker anus inn/opp og bidrar dermed også til lukkingen av analåpningen. Det innerveres av plexus hypogastricus.
  • Musculus sphincter ani externus er et tverrstripet ring- og slyngeformet muskelsystem som ligger som et 3–4 centimeter bredt bånd rundt mesteparten av anus. Muskelsystemet ligger mellom musculus levator ani og analåpningen, utenpå musculus sphincter ani internus. Muskelfibrene løper tilnærmet sagittalt. Foran har de forbindelse med bindevevet i mellomkjøttet (centrum tendineum perinei), bak har de forbindelse med halebeinets ligamentum anococcygeum.

Den eksterne muskelens overflatiske del (pars superficialis) sender fibre til bindevevet i huden og underhuden, mens den dypere delen (pars profunda) danner en slynge fra bindevevet i mellomkjøttet og rundt baksiden av analrøret, med forgreninger til den overliggende musculus levator ani.

Muskelen er sammen med den bakre delen av musculus levator ani (musculus puborectalis) den viktigste lukkemuskelen i analkanalen. Den innsnevrer analrøret ved vilkårlig kontraksjon, slik at det lukkes i form av en sagittal spalte.

Anatomisk nøkkelinformasjon (externus)

  • Innervasjon: Nervus pudendus, nervi rectales (S(2)3-S4)
  • Utspring: pars superficialis: centrum tendineum perinei. Overflatisk bindevev i hud og underhud. Pars profunda: fra centrum tendineum perinei i en slynge rundt canalis analis.
  • Feste: pars superficialis: ligamentum anococcygeum. Pars profunda: tilbake til centrum tendineum perinei.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg