Musculus levator ani er den største av musklene i bekkenbunnen, og dekker – sammen med musculus coccygeus – størstedelen av denne. Den flate, hesteskoformede muskelen er utspent som en en trakt rundt analåpningen, mellom underlivsbeinet (os pubis), tarmbeinet (os ischii) og halebeinet (os coccygis), og er kledd med en kraftig bindevevsfascie (fascia diaphragmatis pelvis superior). Både den og muskelen selv kan være iblandet glatt muskulatur. Muskelen deles vanligvis opp i to sammenliggende avsnitt:

Faktaboks

Uttale

m'uskulus lev'ator 'ani

Etymologi

latin: levator, 'løfteren', og anus, endetarmsåpningen'

Også kjent som

endetarmsløfteren

  • fortil den kraftige musculus pubococcygeus som springer ut fra innsiden av underlivsbeina. Noen av de mediale fibrene avspaltes og forbinder seg hos mannen med prostatas fascie (kalt musculus levator prostatae), hos kvinnen med veggen i skjeden (musculus pubovaginalis). De kan henholdsvis heve prostata og innsnevre vaginalåpningen vilkårlig. Noen av de mediale fibrene omslutter også rectum som en dorsal slynge (musculus puborectalis) baktil og bidrar i noen grad til å opprettholde kontinensen.
  • Den tynnere musculus iliococcygeus som ligger lateralt baktil springer ut fra fascien over musculus obturatorius internus og området rundt tuber ossis ischii under linea terminalis.

Begge avsnittene fester seg dels i bindevevsstrukturen mellom endetarmsåpningen og halebeinet (ligamentum anococcygeum), dels på hver side av halebeinet og nedre del av korsbeinet (os sacrum). På grunn av sin særegne traktform kommer muskelen til å kunne løfte og lukke endetarmsåpningen i forbindelse med defekasjonen.

Ved lammelse av muskelen kan et rectumprolaps oppstå.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  • Innervasjon: Nervi sacrales (S3-S4(5)), rami anteriores
  • Utspring: os pubis, Arcus tendineus fasciae pelvis & obturatoriae
  • Feste: rectum. Ligamentum anococcygeum. Os coccygis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg