Illustrasjon av musklene i øyet
Illustrasjon av musklene i øyet
Illustrasjon av musklene i øyet
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturen til Syklopentolat
Strukturen til Syklopentolat
Strukturen til Syklopentolat
Lisens: CC BY SA 3.0

Mydriatika er legemidler som utvider pupillen (mydriasis). Legemidlene gis som øyedråper, blant annet i behandling av ulike betennelser i øyet og for å diagnostisere øyesykdommer.

Faktaboks

Uttale
mydriˈatika

Virkningsmekanisme

Størrelsen på pupillen bestemmes vanligvis av mengden lys som treffer øyet. I sterkt lys vil ringmusklene trekke seg sammen og pupillen blir mindre. I svakt lys vil radiærmusklene trekke seg sammen og pupillen blir større. Mydriatika hemmer nervesignaler til øyemusklene som bestemmer pupillens størrelse. Dette fører til utvidelse av pupillen og hemming av øyets evne til å se klart på ulike avstander (akkommodasjonslammelse).

Bruk

Mydriatika brukes først og fremst som øyedråper for å diagnostisere øyesykdommer. Øyedråpene gis i forkant av undersøkelse av øyebunnen med oftalmoskop. Når pupillen er utvidet blir det lettere å se øyebunnen.

Atropin og syklopentolat er to mydriatika som brukes i behandlingsøyemed. Atropin brukes ved ulike øyesykdommer, blant annet ved regnbuehinnebetennelse (iridosyklitt) og hornhinnebetennelse (keratitt). Syklopentolat har samme virkning, men brukes i hovedsak for refraksjonsbestemmelser hos barn.

Virkningen av atropin varer i over én uke, mens virkningen av syklopentolat forsvinner etter noen timer.

Preparater

Det finnes ulike mydriatika på det norske marked som er reseptbelagte. Legemidlene inneholder hovedsakelig enten atropin, syklopentolat eller tropikamid.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er lokale reaksjoner i øyet, for eksempel svie straks etter inndrypping og nedsatt nærsyn. Systemisk opptak kan forekomme og gi bivirkninger i form av forstoppelse, munntørrhet og ansiktsrødme.

Forsiktighetsregler

Mydriatika bør brukes med forsiktighet hos barn og eldre grunnet faren for systemiske reaksjoner. Evnen til å kjøre bil eller bruken av maskiner kan påvirkes ettersom forbigående tåkesyn eller uklart syn kan forekomme.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg