Belladonnaurt med bær

Atropin brukes hovedsakelig i øyedråper til å diagnostisere øyesykdommer. Øyedråpene med atropin utvider pupillene (mydriasis). Dermed blir det lettere å se øyebunnen ved et oftalmoskop. Øyets evne til å se klart på forskjellige avstander (akkomodasjon) er lammet under øyeundersøkelsen.

Faktaboks

Uttale
atropˈin

Virkning

Atropin har flere virkninger i kroppen:

  • pupilleutvidende, også kalt mydriatisk
  • motvirker kramper i glatt muskulatur i mage, tarmkanalen, galleveier, urinveier og bronkiene
  • hemmer spytt-, magesaft- og bronkial sekresjon

Øyesykdommer

Atropin brukes også ved regnbuehinnebetennelse (iridosyklitt). Atropin lammer musklene som trekker sammen pupillen. Dermed blir øyelinsen mer kuleformet og vanskeligere for en inflammert regnbuehinne å klistre seg til.

Andre legemidler med samme bruksområde er tropikamid og cyklopentolat. Virkningen forsvinner i løpet av noen timer. Virkningen av atropin varer i over én uke.

Kjemiske egenskaper

Atropin har kjemisk navn 3-tropoyloksytropan, og kjemisk formel C17H23NO3. Atropin er et krystallinsk stoff, smeltepunkt 114 °C–116 °C, tungt løselig i vann, lett løselig i alkohol. Det brukes mest i form av sulfatet, som er meget lettløselig i vann.

Atropin i naturen

Atropin er et alkaloid som sammen med hyoscyamin og skopolamin finnes hos forskjellige arter i søtvierfamilien:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg