Nanomedisin er nanoteknologi anvendt til medisinske formål. Målet er blant annet å diagnostisere sykdom tidlig og sørge for presise medisinleveranser ut i kroppen.

Nanomedisin utnytter spesielle egenskaper ved materialer på nanonivå, i tillegg til nanoteknologisensorer som kan måle og oppdage svært lave verdier på markørmolekyler i kroppen (in vivo).

Anvendelse

Man forventer at nanoteknologi kan bli nyttig for tilførsel av legemidler til ulike deler av kroppen. En del legemidler som er effektive på cellene, har vist seg ikke å bli transportert rundt i kroppen fordi virkestoffet er uløselig i vann. Dersom legemidlet lar seg fremstille slik at det består av nanopartikler, vil det allikevel kunne transporteres i blodårene.

Innenfor EU prioriterer man nanomedisin, og det er valgt ut seks sykdommer som vil få særlig oppmerksomhet fremover: sykdommer i hjernen (Alzheimer/Parkinson), kreft, diabetes, hjerte/kar-sykdommer, bakterie- og virusinfeksjoner og muskel/skjelettsykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg