neglesykdommer

Negl. Skjematisk skisse.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Neglesykdommer, sykelige forandringer i neglen, på grunn av forstyrret celledeling i neglesengen eller sykelige prosesser i negleplaten.

Faktaboks

Også kjent som
onykopatier onykoser

Hvis alle neglene affiseres samtidig, ligger det gjerne en systemisk årsak bak, for eksempel mangelsykdom, indremedisinsk sykdom eller en hudsykdom som affiserer alle neglene (for eksempel psoriasis). Hvis bare én eller noen få negler er forandret, eller hvis neglene forandres én etter én, er årsaken en lokal prosess, for eksempel neglesopp.

De viktigste sykelige forandringene i neglene kan deles i to grupper: forandringer av negleplatens form eller struktur og forandring av neglefargen.

Forandringer av negleplatens form eller struktur

Onykolyse

Eksempel på onykolyse
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Onykolyse (av gr. onyx, 'negl', og lysis, 'oppløsning') innebærer at negleplaten løsner fra neglesengen, vanligvis først ytterst. Negleplaten kan også løse seg opp lagvis. Der dette skjer, blir neglen gulhvit. Dette sees ofte ved psoriasis og neglesopp.

Sprø negler

Sprø negler er en vanlig tilstand som innebærer at neglene flises opp og lett skades. Dette skyldes som regel for stor slitasje på neglene på grunn av vann, såpe og eventuelt løsemidler. Mangel på jern eller B-vitaminer kan også føre til sprø negler, men er sjelden årsaken til sprø negler i Norge. Sprø negler er en vanlig plage hos eldre mennesker. Heller ikke her kan det vanligvis påvises mangeltilstander som årsak. Forklaringen er trolig at neglene vokser langsomt hos eldre, noe som medfører at neglene slites lenge før de fornyes. Filing av neglene i stedet for klipping, øker tendensen til oppflising.

Klubbenegler

Klubbenegler
Av /Cases J.
Lisens: CC BY 2.0

Klubbenegler er runde og hvelvede negler, ledsaget av en oppdrivning av ytterste del av fingeren. Dette kan sees ved kroniske lungesykdommer.

Lengdestriping

Lengdestriping av negler er normalt, men blir mer tydelig ved høy alder. Årsaken til fenomenet er ukjent.

Beaus linje

Beaus linje
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Beaus linje er en dyp, tversgående fure som vises på alle neglene og som skyves utover etter hvert som neglene vokser. Dette sees etter alvorlig sykdom som sjokk og sepsis. Årsaken er forbigående stopp i celledelingen i neglesengene.

«Pitting»

«Pitting» (av eng. pit, 'grop') er små groper i neglene, og sees hyppig ved psoriasis. Pitting skyldes en forstyrrelse i keratindannelsen og er analogt til skjellingen som sees ved psoriasis.

Fargeforandringer i neglene 

Svarte negler (pseudomonas)
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Leukonychia er den vanligste fargeforandringen og består av hvite flekker på neglene, som oftest uten kjent årsak.

Langsgående stripeformet, brun pigmentering betyr som regel at det er en pigmentføflekk (føflekk) under neglen. Hvis pigmenteringen endrer seg, kan det være nødvendig å undersøke om føflekken er ondartet.

En blødning kan også være brun og vil vandre utover etter hvert som neglen gror, men vil ikke etterlate seg noen stripe i neglen.

Svarte negler kan skyldes en bakterieinfeksjon med bakterien Pseudomonas.

Blå misfarging av innerste del av neglen kan sees ved argyri, som er en sølvforgiftning.

Gule negler er uttrykk for at neglene nesten helt har sluttet å vokse. Personer med gule negler trenger bare å klippe neglene én eller to ganger i året. I noen tilfeller er en lungeinfeksjon årsaken.

«Half and half nails» er negler der den indre halvdelen er hvit og den ytre er brun. Dette sees hos pasienter som har uremi, men kan sees hos gamle uten underliggende sykdom.

Oljeflekker er brungule flekker på neglene. Dette er typisk for psoriasis og skyldes at det er psoriasis i neglesengen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg