Negl.

Negl. Skjematisk skisse.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Neglesykdommer er sykelige forandringer i en negl. Dette kan skyldes betennelse eller forstyrret celledeling i neglesengen eller sykelige prosesser i negleplaten.

Faktaboks

Også kjent som
onykopatier, onykoser

Hvis alle neglene rammes samtidig, ligger det gjerne en systemisk årsak bak, for eksempel mangelsykdom, indremedisinsk sykdom eller en hudsykdom som rammer alle neglene, for eksempel psoriasis.

Hvis bare én eller noen få negler er forandret, eller hvis neglene forandres én etter én, er årsaken en lokal prosess, for eksempel neglesopp.

De viktigste sykelige forandringene i neglene kan deles i to grupper: forandringer av negleplatens form eller struktur og forandring av neglefargen.

Forandringer av negleplatens form eller struktur

Onykolyse

Onykolyse
Eksempel på onykolyse
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Onykolyse innebærer at negleplaten løsner fra neglesengen, vanligvis først ytterst. Negleplaten kan også løse seg opp lagvis. Der dette skjer, blir neglen gulhvit. Den gulhvite fargen skyldes at luft mellom cellene i negleplaten påvirker brytningen av lyset, slik at dette reflekteres i større grad enn hva som er tilfelle i en normal negl, der neglesubstansen er homogen. Dette sees ofte ved psoriasis og neglesopp.

Sprø negler

Sprø negler er en vanlig tilstand som innebærer at neglene flises opp og lett skades. Dette skyldes som regel for stor slitasje på neglene på grunn av vann, såpe og eventuelt løsemidler. Mangel på jern eller B-vitamin kan også føre til sprø negler, men er sjelden årsaken til sprø negler i Norge.

Sprø negler er en vanlig plage hos eldre mennesker. Heller ikke her kan det vanligvis påvises mangeltilstander som årsak. Forklaringen er trolig at neglene vokser langsomt hos eldre, noe som medfører at neglene slites lenge før de fornyes. Filing av neglene i stedet for klipping, øker tendensen til oppflising.

Urglassnegler

Klubbenegler
Klubbenegler
Av /Cases J.
Lisens: CC BY 2.0

Urglassnegler eller klubbenegler er runde og hvelvede negler, ledsaget av en oppdrivning av ytterste del av fingeren. Dette kan sees ved kroniske lungesykdommer.

Lengdestriping

Lengdestriping av negler er normalt, men blir mer tydelig ved høy alder. Årsaken til fenomenet er ukjent.

Beaus linjer

Beaus linje
Beaus linje
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Beaus linjer er dype, tversgående furer som vises på alle neglene og som skyves utover etter hvert som neglene vokser. Linjene oppstår gjerne etter alvorlig sykdom som sirkulatorisk sjokk og sepsis. Årsaken er forbigående stopp i celledelingen i neglesengene. Avstanden mellom linjene og neglebåndet gir informasjon om hvor lenge det er siden personen hadde den alvorlige sykdommen.

«Pitting»

«Pitting» er små groper i neglene, og sees hyppig ved psoriasis. Pitting skyldes en forstyrrelse i keratindannelsen og er analogt til skjellingen i huden som sees ved psoriasis. Pitting på neglene gir en sterk indikasjon på at personen har psoriasis.

Median negledystrofi

Median negledystrofi

Median negledystrofi

Median negledystrofi

Median negledystrofi er en hyppig forekommende tilstand som opptrer på den ene eller begge tommelneglene. Tilstanden består av en markant lengdefure midt på tommelneglen. Furen er noe hevet over negleplaten, og negleplaten er oppfliset og misfarget. I de mest uttalte tilfellene kan det bli en sprekk eller spalte i midtre del av tommelneglen. I noen tilfeller synes forandringen å kunne forklares ved at personen har en vane med å plukke på neglen, men ofte oppstår forandringen spontant, uten kjent årsak.

Fortykkede negler

Fortykkede negler er et vanlig problem på tærne hos eldre. Som oftest skyldes dette vedvarende trykkbelastning som følge av feilstilling i én eller flere tær, for eksempel hammertær. Problemet forsterkes ved mangelfullt stell av føttene.

Fargeforandringer i neglene

Hvite flekker

«Half and half-negler»
/DermnetNZ.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Leukonychia er den vanligste fargeforandringen og består av hvite flekker på neglene, som oftest uten kjent årsak.

«Half and half nails» er negler der den indre halvdelen er hvit og den ytre er brun. Dette sees hos pasienter som har uremi, men kan også sees hos gamle uten underliggende sykdom.

Brune negler

Langsgående stripeformet, brun pigmentering betyr som regel at det er en pigmentføflekk (føflekk) under neglen. Hvis pigmenteringen endrer seg, kan det være nødvendig å undersøke om føflekken er ondartet. Dette er særlig aktuelt dersom stripen er bred og mørk, og hvis pigmentet også er synlig i negleroten. Pigment i neglen som kommer fra en føflekk eller fra pigmentcellekreft, går alltid helt ned til roten av neglen. Personer med mørk hudtype har ofte flere pigmentstriper på flere negler. Dette er normalt.

En blødning kan også være brun, men i motsetning til pigment som kommer fra en føflekk eller fra pigmentcellekreft, vil en fargeforandring fra en blødning oppstå akutt og vandre utover etter hvert som neglen vokser. Etter hvert blir det et pigmentfritt område mellom neglebåndet og fargeforandringen.

Svarte negler

Pseudomonas
Svarte negler (pseudomonas)
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Svarte negler kan skyldes en bakterieinfeksjon med bakterien Pseudomonas.

Blå negler

Blå misfarging av innerste del av neglen kan sees ved argyri, som er sølvforgiftning. Ved denne tilstanden sees forandringene på alle neglene.

Gule negler

Gule negler er uttrykk for at neglene nesten helt har sluttet å vokse. Personer med gule negler trenger bare å klippe neglene én eller to ganger i året. I noen tilfeller er en lungeinfeksjon årsaken.

Oljeflekker er brungule flekker på neglene. Dette er typisk for pasienter med psoriasis, og skyldes at det er psoriasis i neglesengen. Fargeforandringen skyldes betennelse i neglesengen, som medfører økt blodgjennomstrømning. Sett gjennom neglen fremstår disse forandringene som brungule.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg