Tilstanden er den aller hyppigste blant plagene fra fordøyelseskanalen. Omtrent én av fire i befolkningen vil angi NUD-lignende plager i løpet av ett år.

Man kjenner ikke årsaken til non-ulcus dyspepsi, tvert imot er det en eksklusjonsdiagnose som stilles når man ikke finner noen årsak til plagene. Sannsynligvis skjuler det seg flere ulike årsaksforhold blant disse pasientene.

Symptomene minner om magesår (ulcus pepticum), men det er ingen slimhinneforandringer. Pasienten har svie eller smerte i epigastriet, kvalme, oppfylthet og luftplager. Mange angir sultsmerter og måltidslindring.

Utredningen vil ofte rettes mot å utelukke andre tilstander, først og fremst magesår, kreft, spiserørsbetennelse, eventuelt også gallestein. Nyere undersøkelser tyder på at mange med non-ulcus dyspepsi kan ha uerkjente angst- eller depressive lidelser.

Det finnes ingen veldokumentert effektiv medisinsk behandling for non-ulcus dyspepsi. Noen vil være hjulpet av vissheten om at de ikke feiler noe alvorlig. Noen har også symptomlindring ved syrehemmende behandling eller syrenøytraliserende medisiner (antacida) så i praksis forsøkes dette ofte. Det er bare et fåtall av disse pasientene som har hjelp av å behandle en eventuell Helicobacter-infeksjon i magen (se Helicobacter pylori), så dette er stadig omdiskutert. Hvis tilstanden er forbundet med betydelig angst eller depresjon kan psykoterapi eller i noen tilfelle psykofarmaka være til nytte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.