Non-ulcus dyspepsi, NUD, er en tilstand med sviende smerte øverst i magen uten kjent årsak. Tilstanden er den aller hyppigste blant plagene fra fordøyelseskanalen. Omtrent én av fire i befolkningen vil angi NUD-lignende plager i løpet av ett år.

Faktaboks

Uttale
non-ˈulcus dyspepsˈi
Etymologi
av non-, latin ulcus, ‘sår’, gresk dys-, ‘dårlig’, og peptein, ‘fordøye’
Også kjent som
NUD funksjonelt fordøyelsesbesvær

Årsaker

Man kjenner ikke årsaken til non-ulcus dyspepsi, tvert imot er det en eksklusjonsdiagnose, det vil si en diagnose som stilles når man ikke finner noen årsak til plagene. Sannsynligvis skjuler det seg flere ulike årsaksforhold blant disse pasientene.

Symptomene

Symptomene minner om magesår, men det er ingen slimhinneforandringer. Pasienten har svie eller smerte i epigastriet, kvalme, oppfylthet og luftplager. Mange angir sultsmerter og måltidslindring.

Diagnose

Utredningen vil ofte rettes mot å utelukke andre tilstander, først og fremst magesår, kreft, spiserørsbetennelse, eventuelt også gallestein. Mange med non-ulcus dyspepsi kan ha ikke-erkjente angst- eller depressive lidelser.

Behandling

Det finnes ingen veldokumentert effektiv medisinsk behandling for non-ulcus dyspepsi. Noen vil være hjulpet av vissheten om at de ikke feiler noe alvorlig. Noen har også symptomlindring ved syrehemmende behandling eller syrenøytraliserende medisiner så i praksis forsøkes dette ofte. Det er bare et fåtall av disse pasientene som har hjelp av å behandle en eventuell Helicobacter-infeksjon i magen, så dette er omdiskutert. Hvis tilstanden er forbundet med betydelig angst eller depresjon kan psykoterapi eller i noen tilfelle psykofarmaka være til nytte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg