nyrebetennelse

Artikkelstart

Nyrebetennelse er en betennelsestilstand som angriper begge nyrene samtidig. Det er egentlig en samlebetegnelse for begge hovedtyper av betennelser i nyrene, glomerulonefritt og tubulointerstitiell nefritt, men brukes særlig om akutt glomerulonefritt som omtales videre her.

Den opptrer ikke sjelden som en ettersykdom etter en infeksjonssykdom, som regel et par uker etter at infeksjonssykdommen har satt inn. De vanligste er streptokokkinfeksjon i halsen, skarlagensfeber og giktfeber, og en antar at nefritten er en immunreaksjon utløst av infeksjonen som gikk forut.

Nyrebetennelse gir seg til kjenne ved hevelse, særlig i ansikt, hodepine, grumset og til dels blodig urin, og forhøyet blodtrykk. I alvorlige tilfeller svikter nyrefunksjonen helt og giftstoffer hoper seg opp i kroppen, uremi.

Den akutte nyrebetennelsen helbredes som regel i løpet av noen uker eller måneder ved konservativ, støttende behandling og medikamenter. Hos andre går den over til en kronisk nyrebetennelse. Denne kan forløpe fredelig uten symptomer, men kan påvises ved urinundersøkelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg