Uremi er en tilstand som kjennetegnes av økte mengder avfallsstoffer som urinstoff og kreatinin i blodet.

Faktaboks

Uttale
uremˈi
Etymologi
av gresk ouron, 'urin' og haima, 'blod'
Også kjent som
nyresvikt, nyreinsuffisiens

Årsak

Årsaken er betydelig svekket nyrefunksjon. Dette kan skyldes redusert blodgjennomstrømming til nyrene av ulike årsaker (prerenal årsak), sykdom i nyrene (renal årsak) eller hindring av urinavløpet (postrenal årsak). Den vanligste årsaken er sykdom i nyrene.

Symptomer og tegn

Ved uttalt uremi sees symptomer som økt tretthet, nedsatt konsentrasjonsevne, kvalme, appetittløshet, kløe, muskelkramper, metallsmak i munnen, ødemer og forstyrrelser i salt- og syrebalansen. Huden blir tørr og kløen kan være svært plagsom.

På grunn av manglende appetitt utvikler uremiske pasienter ofte underernæring. Det kan også tilkomme nevrologiske forandringer med nedsatt følsomhet og muskelkraft i bein og armer (polynevropati). Ved svært alvorlig uremi kan også bevisstheten svekkes.

Behandling

Behandling går ut på å lindre symptomene og forebygge seinere komplikasjoner av alvorlig redusert nyrefunksjon. Uremibehandlingen består i å korrigere forstyrrelser i blodets syre-basebalanse, elektrolytter, hormoner og vitaminer som blir forstyrret ved alvorlig redusert nyrefunksjon. Når nyrefunksjonen er sterkt nedsatt eller opphørt trenger pasienten nyreerstattende behandling i form av dialyse eller nyretransplantasjon for å overleve.

Kostråd

Kostråd er viktig ved redusert nyrefunksjon fordi mange av avfallstoffene som hoper seg opp ved redusert nyrefunksjon stammer fra kosten. En viss proteinbegrensning sammen med salt-, fosfat-, kalk- og kaliumrestriksjon kan bli nødvendig, men slike råd må balanseres mot behov for å sikre et fullverdig kosthold.

Legemidler og tilskudd

Flere legemidler er ofte nødvendig som ledd i uremibehandling og vurderes individuelt for hver pasient. For å regulere nivået av kalsium i kroppen og beinhelsen kan man gi tilskudd av aktivert vitamin D og kalsimimetika.

Ved uremi stå man i fare for å utvikle hyperkalemi og hyperfosfatemi. For å redusere opptak av fosfat og kalium fra tarmen, kan man gi fosfatbindere og kaliumbindere.

Blodets syre-basebalanse kan korrigeres med natrontabletter. For å motvirke anemi kan man stimulere produksjonen av røde blodceller ved å gi for eksempel erytropoietin (EPO) sammen med jerntilskudd.

Blodtrykksbehandling er sentral i behandlingen av uremi for å hindre videre utvikling av nyresvikten og motvirke hjerte- og karsykdommer.

Symptomlindrende behandling

For å behandle hudkløen som ofte oppstår ved uremi kan pasienten ofte få allergimedisiner og/eller lysbehandling. Det kan også være nødvendig å gi avføringsmidler eller kvalmestillende midler mot symptomer fra mage-tarmsystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg