Nystatin er et soppdrepende legemiddel. Det brukes til å behandle lokale soppinfeksjoner på hud og slimhinner.

Faktaboks

Uttale
nystatˈin

Virkning

Nystatin virker ved å lage hull i cellemembranen på sopp fra slekten Candida, slik at innholdet lekker ut. Nystatin bindes til ergosterol i soppens cellemembran. Det fører til at det dannes en kanal på tvers av cellemembranen. Gjennom denne kanalen vil ioner, hovedsakelig kalium-ioner, lekke ut av cellen. Dette fører til at cellen dør.

Nystatin virker selektivt på sopp fra slekten Candida, en sopptype som er vanlig på huden, slimhinner og i mage-tarm-kanalen.

Nystatin er et mye brukt legemiddel i Norge, og finnes i preparatene Nystimex og Mycostatin.

Bruk

Candidainfeksjoner på huden behandles ved å smøre krem, salve eller mikstur direkte på huden. Candidainfeksjoner i munnhulen behandles ved å holde mikstur i munnen så lenge som mulig før den svelges. Hos spedbarn kalles dette gjerne for trøske (oral candidose).

Infeksjoner i mage-tarm-kanalen behandles ved å svelge mikstur. Miksturen virker kun lokalt, siden nystatin ikke tas opp i kroppen.

Bivirkninger

Bivirkninger er generelt sjeldne, men diaré og kvalme kan forekomme ved svært høye doser. Hudutslett som følge av allergisk reaksjon kan også forekomme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg