nystatin

Artikkelstart

Nystatin er et soppdrepende legemiddel. Det brukes til å behandle lokale soppinfeksjoner på hud og slimhinner.

Faktaboks

Uttale
nystatˈin

Virkning

Nystatin virker ved å lage hull i cellemembranen på sopp fra slekten Candida, slik at innholdet lekker ut. Nystatin bindes til ergosterol i soppens cellemembran. Det fører til at det dannes en kanal på tvers av cellemembranen. Gjennom denne kanalen vil ioner, hovedsakelig kalium-ioner, lekke ut av cellen. Dette fører til at cellen dør.

Nystatin virker selektivt på sopp fra slekten Candida, en sopptype som er vanlig på huden, slimhinner og i mage-tarm-kanalen.

Nystatin er et mye brukt legemiddel i Norge, og finnes i preparatene Nystimex og Mycostatin.

Bruk

Candidainfeksjoner på huden behandles ved å smøre krem, salve eller mikstur direkte på huden. Candidainfeksjoner i munnhulen behandles ved å holde mikstur i munnen så lenge som mulig før den svelges. Hos spedbarn kalles dette gjerne for trøske (oral candidose).

Infeksjoner i mage-tarm-kanalen behandles ved å svelge mikstur. Miksturen virker kun lokalt, siden nystatin ikke tas opp i kroppen.

Bivirkninger

Bivirkninger er generelt sjeldne, men diaré og kvalme kan forekomme ved svært høye doser. Hudutslett som følge av allergisk reaksjon kan også forekomme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg