Placenta.

Placenta. Snitt av livmoren med placenta. Placenta (som er fosterets vev) vokser inn i slimhinnen i livmorveggen, men ikke inn i selve muskelveggen.

Av /KF-arkiv ※.

Placentabarrieren er en tidligere brukt betegnelse på en tenkt sperre, morkaken (placenta), som skulle være mellom mor og foster. Man tenkte seg at placenta beskyttet fosteret mot påvirkning av skadelige stoffer fra moren. Moderne kunnskap sier at noen slik absolutt barriere ikke eksisterer.

Faktaboks

Uttale
plasˈentabarrieren

Så å si alle stoffer som finnes i morens blod, passerer gjennom placenta til fosteret. Unntaket er store molekyler, for eksempel proteiner. Det eneste som varierer, er hastigheten av passasjen. Fettløselige molekyler passerer raskt. Hastigheten til vannløselige molekyler avhenger av molekylstørrelsen. Mange typer virus kan passere og forårsake medfødte misdannelser hos barnet.

Når det gjelder legemidler, må man regne med at alt moren får i seg, kommer over til barnet. Hvis konsentrasjonen i morens blod opprettholdes over en viss tid, må man regne med at fosteret får den samme konsentrasjonen som moren (for eksempel alkohol).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg