Særtrekk ved føtalt alkoholsyndrom
Noen særtrekk ved barn med føtalt alkoholsyndrom er liten hodeomkrets, veksthemming, stor avstand mellom øynene, lavtsittende ører, med mer.
Av /Gyldendal Akademiske: Legemidler og bruken av dem.

Føtalt alkoholsyndrom er fosterskader som skyldes mors inntak av for store mengder alkohol under graviditeten.

Faktaboks

Også kjent som
fork. FAS

Skader

Skadene arter seg i form av avvikende ansiktstrekk (kort øyespalte, epicanthus, flat og bred neserot, smalt midtansikt, glatt overleppe med manglende philtrum (grop i overleppen) og smalt lepperødt) og veksthemning både før og etter fødsel (lengde og/eller vekt under ti-percentilen). Mange har også øyemisdannelser og misdannelser i flere indre organer. Det er også forstyrrelser i sentralnervesystemets funksjon. Verbal IQ er vanligvis svakere enn utførings-IQ. Barn med føtalt alkoholsyndrom har ofte problemer med matematikk, har nedsatt fokusert oppmerksomhet, konsentrasjonsvansker, dårlig impulskontroll og problemer med sosial funksjon. Føtalt alkoholsyndrom er den viktigste årsaken til ervervet psykisk utviklingshemning.

Forekomst

Forekomsten av føtalt alkoholsyndrom er anslått til 0,5 til 1 per 1000 fødte barn, noe varierende fra land til land. Når man også tar med barn med alkoholrelaterte skader (alkoholrelatert fødselsskade og alkoholrelatert utviklingsavvik) uten at det fullt utviklede føtale syndromet foreligger, er prevalensen betydelig høyere (fem til ti per 1000 fødte barn).

Årsaker

Årsaken til avvikende (dysmorfe) ansiktstrekk og funksjonsforstyrrelser i hjernen er blant annet knyttet til alkoholens skadelige virkninger på hjernens og fosterets utvikling etter befruktningen, blant annet alkohols hemmende virkning på A-vitamin i det embryonale utviklingsstadiet og påvirkning av dendritt-utvikling og hemning av myeliniseringsprosessen.

Strukturelle endringer i hjernen inkluderer hypoplasi av cerebellare hemisfærer, vermis cerebelli og corpus callosum, liten hippocampus og vide kortikale sulci (furer i hjerneoverflaten) som tegn på generell hjernesvinn. Positronemisjonstomografi (PET) av barn med føtalt alkoholsyndrom har vist nedsatt metabolsk aktivitet i nucleus caudatus og thalamus.

Behandling og forebygging

Behandlingen fokuseres på aktiv habilitering fra fødsel samt symptomatisk behandling. Det er ingen spesifikk behandling for føtalt alkoholsyndrom. Forebyggelse i form av informasjon om alkohols skadelige virkning på fosteret og hjelp til kvinner med alkohol- og stoffproblemer under svangerskapet er de viktigste behandlingstiltak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg