Føtalt alkoholsyndrom er fosterskader som skyldes mors inntak av for store mengder alkohol under graviditeten. Skadene arter seg i form av avvikende ansiktstrekk (kort øyespalte, epicanthus, flat og bred neserot, smalt midtansikt, glatt overleppe med manglende philtrum og smalt lepperødt) og veksthemning både før og efter fødsel (lengde og/eller vekt under 10-percentilen). Mange har også øyemisdannelser og misdannelser i flere indre organer. Det er også forstyrrelser i sentralnervesystemets funksjon. Verbal IQ er vanligvis svakere enn utførings-IQ. De har ofte problemer med matematikk, har nedsatt fokusert oppmerksomhet, konsentrasjonsvansker, dårlig impulskontroll og problemer med sosial funksjon. Føtalt alkoholsyndrom er den viktigste årsaken til ervervet psykisk utviklingshemning.

Forekomsten av føtalt alkoholsyndrom er anslått til 0,5 til 1/1000 per fødte barn, noe varierende fra land til land. Når man også tar med barn med alkoholrelaterte skader (alkoholrelatert fødselsskade og alkoholrelatert utviklingsavvik) uten at det fullt utviklede føtale syndromet foreligger, er prevalensen betydelig høyere (5–10 per 1000 fødte barn).

Årsaken til avvikende (dysmorfe) ansiktstrekk og funksjonsforstyrrelser i hjernen er blant annet knyttet til alkoholens skadelige virkninger på hjernens og fosterets utvikling etter befruktningen, blant annet alkohols hemmende virkning på A-vitamin i det embryonale utviklingsstadiet og påvirkning av dendritt-utvikling og hemning av myeliniseringsprosessen.

Strukturelle endringer i hjernen inkluderer hypoplasi av cerebellare hemisfærer, vermis cerebelli og corpus callosum, liten hippocampus og vide kortikale sulci som tegn på generell hjernesvinn. Positronemisjonstomografi (PET) av barn med føtalt alkoholsyndrom har vist nedsatt metabolsk aktivitet i nucleus caudatus og thalamus.

Behandlingen fokuseres på aktiv habilitering fra fødsel samt symptomatisk behandling. Det er ingen spesifikk behandling for føtalt alkoholsyndrom. Forebyggelse i form av informasjon om alkohols skadelige virkning på fosteret og hjelp til kvinner med alkohol- og stoffproblemer under svangerskapet er de viktigste behandlingstiltak.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.