Postinfarktsyndrom er en tilstand som kan oppstå i forløpet etter et hjerteinfarkt, vanligvis etter to til tre uker. Tilstanden kjennetegnes av feber og væskeansamling i hjerteposen (perikardiet), eventuelt også i brysthinnen.

Årsak

Årsaken er ukjent, men syndromet kan ha sammenheng med antistoffdannelse mot hjertemuskulatur i en såkalt autoimmun reaksjon, eventuelt sammenfallende med aktivering av latent virusinfeksjon.

Behandling

Tilstanden er vanligvis selvbegrensende uten aktiv behandling.

Større væskeansamling i hjerteposen kan hemme hjertets pumpefunksjon. I så fall kan behandling med antiinflammatoriske midler som kortison eller tapping av perikardvæske bli aktuelt.

Hyppighet

Mens man i 1970-årene mente å se tilstanden hos opptil ti prosent av hjerteinfarktpasientene, sees den fra 1990-årene meget sjelden. Årsaken til denne avtagende hyppigheten er ukjent, men utstrakt bruk av det antiinflammatoriske middelet acetylsalisylsyre hos pasienter med hjerteinfarkt har vært foreslått som forklaring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg