Postural blodtrykksrefleks er en refleks som gjør at kroppen opprettholder blodtrykket idet vi endrer stilling fra liggende eller sittende til stående. På grunn av Jordens tyngdekraft og et voksent menneskes høyde på mellom 1,5 og 2,1 meter vil det skje en omfordeling av blodvolumet når vi reiser oss fra liggende til stående stilling. Vener i bekkenorganer, hofter og lår vil raskt få en volumøkning på fra 300 til 800 milliliter blod. Dette utgjør en risiko for arterielt blodtrykksfall, fordi mindre blod vil bli transportert fra venesystemet til hjertet. Hjertet kan ikke pumpe mer blod ut i det store kretsløpet enn det til enhver tid mottar. Allikevel skjer det ikke et «posturalt» blodtrykksfall hos friske mennesker. Det skyldes at vi er utstyrt med blodtrykksregulerende reflekser.

Mekansimer

Det første som skjer er at lavtrykksreseptorer i lunger og i det lille kretsløp for øvrig utløser en sammentrekning av blodårer i lungene våre slik at blodtilstrømningen til hjertet ikke avtar. Lungene fungerer som et blodreservoar de første tre til seks hjerteslagene etter oppreisningen. Deretter må andre reflekser aktiveres for å motvirke blodtrykksfall.

Arterielle blodtrykksreseptorer (baroreseptorene), som er strategisk lokalisert mellom hjertet og hjernen, blant annet i veggen i halsarteriene, aktiveres og utløser økning i hjertets pumpefrekvens, sammentrekning av vener og viktigst, økning av karmotstanden i arterioler i det store kretsløpet.

Senere kan det mobiliseres hormoner som bidrar til å opprettholde blodtrykket, for eksempel katekolaminer og antidiuretisk hormon (ADH).

Andre mekansimer

Det er forskjell på en passiv oppreisning, som man kan gjøre med en forsøksperson på en vippeseng, og en aktiv oppreisning med bruk av egne muskler. I det siste tilfelle vil venepumpene i musklene bidra til å pumpe blod tilbake til hjertet. De store venene i de lavere kroppsdelen har klaffer som leder blodet fra periferien i retning hjertet. Også andre mekanismer er av betydning for blodtrykksregulering ved stillingsforandring. Opprettholdelse av det arterielle blodtrykk er høyt prioritert slik at hjernen til enhver tid får tilstrekkelig blod.

Ved besvimelser blir blodgjennomstrømning til hjernen for lav og pasienten besvimer. Den beste behandlingen er å la personen ligge med bena litt høyere enn resten av kroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg