Pulmonalangiografi er katerbasert angiografi av lungenes blodårer. Den vanligste indikasjonen for undersøkelsen var spørsmål om blodpropp.

Faktaboks

Uttale
pulmonˈalangiografˈi

Tradisjonell diagnostisk pulmonalangiografi er i dag helt erstattet av computertomografi (CT pulmonalangiografi) som er en langt tryggere og raskere metode. Etter at kontrastmiddel er sprøytet inn i en vene på armen fremstilles selv de aller minste blodårene i lungene med CT. Selve undersøkelsen er over i løpet av noen få sekunder.

Ved tradisjonell pullmonalangiografi fremstilles blodårene ved hjelp av kontrastmiddel som sprøytes gjennom et kateter i lungepulsåren. Kateteret er ført opp fra en vene i lysken eller på halsen via høyre forkammer og hjertekammer og helt ut i lungen. Kontrastens passasje gjennom lungenes arterier og vener filmes med røntgengjennomlysning. Pulmonalangiografi var tidligere benyttet for å bekrefte eller avkrefte usikre funn med isotopundersøkelse (lungescintigrafi, ventilasjons-/perfusjons scintigrafi). Undersøkelsen er ikke ufarlig og den kan gi forbigående hjerterytmeforstyrrelser. Alvorlige komplikasjoner forekommer i 0,2–2 prosent av undersøkelsene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg