Pulpitt er betennelse i tannmargen (tannpulpa). Tannmargen består av bindevev, blodårer, lymfeårer og nervetråder inne i tannen. Pulpa har forbindelse til mer sentrale blod, lymfe og nervebaner gjennom tannens rotspiss (foramen apicale). Pulpitt kan være akutt eller kronisk.

Pulpitt kjennes som ising i tennene.

En akutt pulpitt kommer som regel av at nervene i pulpa reagerer på påvirkning fra hull i tannen (karies), på en dyp tannfylling eller krone (tannrestaureringer) som er kommet så nær pulpahulrommet at det overføres varme eller kulde til pulpa gjennom disse tannrestaureringene over tid. Dype kariesangrep som inneholder bakterier fra munnhulen kan også infisere pulpa gjennom dentinkanaler.

Ved dype fyllinger prøver tannlegen å beskytte pulpa mot pulpitt ved å legge et beskyttende materiale under tannrestaureringen.

Kronisk pulpitt er en situasjon der man har hatt en slik påvirkning på pulpa over lang tid. Man vil da kjenne ubehag i tannen, ofte ising etter at en påvirkning er tatt bort. Det er vanlig at man kan kjenne ising i tenner når man puster inn kald luft eller spiser noe kaldt, men stopper ikke isingen når man lukker munnen eller har svelget isen, kan det være pulpitt.

Akutt pulpitt er svært smertefullt og må behandles av tannlege med en gang. Tannen må da som regel rotfylles fordi pulpa da er i ferd med å nekrotisere (dø). Pulpitt kan i lettere tilfeller gå over etter enklere behandling, selv om dette er uvanlig.

Hvis en pulpitt kjennes som ømhet ved tygging og påbiting, da har pulpitten vært så sterk, eller vart så lenge, at nerven i tannen har nekrotisert, det vil si at det levende vevet i pulpa har dødd. Tannen må da nekrosebehandles, noe som vil si at tannlegen gjennomfører en litt mer komplisert behandling enn vanlig rotfylling av levende tann.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.