Radiofrekvensablasjon, behandlingsmetode for sykelige rytmeforstyrrelser i hjertet der man ved bruk av radiobølger avbryter elektriske impulsledningsveier. Radiobølgene appliseres via katetre som er innført via blodårene (vanligvis fra lysken) til innsiden av hjertet. Benyttes spesielt ved medfødt ekstra impulsledningsvei mellom forkamre og hjertekamre hos pasienter med anfallsvis rask hjertebank (Wolff-Parkinson-White syndrom) hvor metoden i de fleste tilfeller fører til helbredelse. RFA brukes også som alternativ til kirurgisk fjerning av svulstvev, spesielt levermetastaser. Elektroder varmer opp svulstvevet, og ved varmekoagulasjon ødelegges svulsten.

I økende grad og med økende suksessrate gjennomføres slik ablasjon også for pasienter med atrieflimmer og flutter. Behandlingen er tidkrevende spesialistarbeid og forutgås alltid av en nøyaktig kartlegging av den elektriske aktiviteten i forkamrene (elektrofysiologisk undersøkelse).

Brukes som alternativ til kirurgisk fjerning av svulstvev, spesielt levermetastaser. Elektroder varmer opp svulstvevet og ved varmekoagulasjon ødelegges svulsten.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.