Radiofrekvensablasjon er en måte å behandle rytmeforstyrrelser i hjertet som går ut på å bruke radiobølger for å avbryte elektriske impulsledningsveier. Radiobølgene sendes via katetre som er ført inn til innsiden av hjertet gjennom blodårene (vanligvis fra lysken).

Faktaboks

Også kjent som
RFA

Denne behandlingen brukes spesielt ved medfødt ekstra impulsledningsvei mellom forkamrene og hjertekamrene hos pasienter med anfallsvis rask hjertebank (Wolff-Parkinson-White syndrom). Hos disse vil metoden i de fleste tilfeller føre til helbredelse.

I økende grad og med økende suksessrate gjennomføres slik ablasjon også for pasienter med atrieflimmer og -flutter. Behandlingen er tidkrevende spesialistarbeid og forutgås alltid av en nøyaktig kartlegging av den elektriske aktiviteten i forkamrene (elektrofysiologisk undersøkelse).

Annen bruk

RFA brukes også som alternativ til kirurgisk fjerning av svulstvev, spesielt levermetastaser. Elektroder varmer opp svulstvevet, og svulsten ødelegges ved varmekoagulasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg