radius (bein)

Høyre spoleben (radius), sett fra dorsalsiden.
Radius
Av .

Artikkelstart

Radius er beinet i underarmen som ligger på tommelfingersiden. Det er en av underarmens to rørknokler.

Faktaboks

Også kjent som

radius

Radius har et trekantet tverrsnitt og er tykkest i den nederste (distale) enden, som står i eggleddforbindelse med båtbeinet (os scaphiodeum) og månebeinet (os lunatum) i håndroten. Her har radius et lite beinfremspring (processus styloideus) mot tommelfingeren. Den distale leddflaten står litt på skrå, med tommelfingersiden fremst, og samtidig vendt litt mot håndflatesiden, noe som – sammen med ligamentene – bidrar til at vi får større bevegelsesutslag mot lillefingersiden (ulnardeviasjon) og mot håndflatesiden (palmarfleksjon). I den distale enden, nær håndleddet, danner radius en dreieleddforbindelse med albuebeinet (distale radioulnarledd).

I knokkelens øvre (proksimale) ende danner leddhodet (caput radii) leddforbindelse med både overarmsbeinet (humerus) og albuebeinet (ulna). Hodet er her formet som en spole, som dermed har gitt knokkelen navn dens norske navn, spolebeinet. Leddforbindelsen med overarmsbeinet er formet som et kuleledd med den konkave leddpannen i midten av «spolen», mens forbindelsen med albuebeinet er et dreieledd (proksimale radioulnarledd). Denne leddkombinasjonen tillater radius' bevegelser ved supinasjon og pronasjon, uavhengig av underarmens stilling i albueleddet.

Brudd på radius (radiusfraktur, fractura radii) er en av de vanligste bruddtyper hos mennesket og skjer hyppigst i den distale enden av knokkelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg