Store norske leksikon

reisesyke

Jez/Flickr. CC BY NC ND 2.0

Reisesyke er uvelfornemmelse, kvalme og oppkast på grunn av uvante bevegelser, for eksempel i båt (sjøsyke), bil (bilsyke), fly (flysyke) eller karusell. Reisesyke skyldes først og fremst den uvante bevegelsen som fører til uvanlig sterk stimulering av likevektsorganet i det indre øret, men tilstanden kan også påvirkes av psykiske faktorer. Symptomene forsterkes av bestemte lukter (mat), angst eller forventning om reisesyke.

Bilsyke er svært vanlig hos små barn, men det går gjerne bedre når de blir vant til å sitte i bil. Tilsvarende er sjøsyke vanligst hos folk som ikke er vant til å være i båt.

Reisesyke kan til en viss grad forebygges ved at man ikke inntar store måltider umiddelbart før reisen.

Når det gjelder bilsyke er det viktig å ta hyppige pauser om barna blir kvalme. Om mulig bør de sitte med ansiktet vendt forover, og med mulighet til å se ut av vinduene. I et skip er det ikke mulig å ta pauser fra bevegelsene, og da er det best å oppholde seg i de områdene hvor det er minst bevegelse, det vil si midt på større skip eller i bakre del av mindre båter, og med utsikt ut av vinduene dersom man er innendørs. Aller best er det å oppholde seg utendørs i frisk luft og med synet festet på horisonten.

Medikamentell behandling mot reisesyke bør startes 1/2–1 time før reisen begynner. Det finnes to typer medikamenter: antihistaminer og skopolamin. De antihistaminer som virker best ved reisesyke har søvnighet som bivirkning. Skopolamin brukes ved hjelp av et depotplaster som festes bak øret, og virker opptil tre døgn. Det skal ikke brukes av personer under 10 år. Sjøsykearmbånd (akupressur) har ingen bedre dokumentert effekt enn placebo.

Mange har lurt på hvordan evolusjonen har frembragt denne egenskapen, som vi tilsynelatende bare har ulemper av. En hypotese er at bevegelsessyke opptrer når det er et misforhold mellom hva øynene ser og balanseorganene registrerer. En slik følelse kan man få ved inntak av visse giftstoffer, og kroppens respons er dermed å kaste opp, for å bli kvitt eventuelle giftstoffer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.