Av /Flickr. CC BY NC ND 2.0

reisesyke

Artikkelstart

Reisesyke er uvelfornemmelse, kvalme og oppkast på grunn av uvante bevegelser, for eksempel i båt (sjøsyke), bil (bilsyke), fly (flysyke) eller karusell. Reisesyke utløses av den uvante bevegelsen som fører til uvanlig sterk stimulering av likevektsorganet i det indre øret. Det blir verre om det man oppfatter med synet ikke stemmer overens med det likevektsorganet oppfatter. Tilstanden kan også påvirkes av psykiske faktorer. Symptomene forsterkes av bestemte lukter (mat), angst eller forventning om reisesyke.

Faktaboks

Også kjent som
bevegelsessyke, kinesi, sjøsyke, bilsyke

Bilsyke er svært vanlig hos små barn, men det går gjerne bedre når de blir vant til å sitte i bil. Tilsvarende er sjøsyke vanligst hos folk som ikke er vant til å være i båt.

Forebygging og behandling

Reisesyke kan til en viss grad forebygges ved at man ikke inntar store måltider umiddelbart før reisen.

Når det gjelder bilsyke er det viktig å ta hyppige pauser om barna blir kvalme. Om mulig bør de sitte med ansiktet vendt forover, og med mulighet til å se ut av vinduene. I et skip er det ikke mulig å ta pauser fra bevegelsene, og da er det best å oppholde seg i de områdene hvor det er minst bevegelse, det vil si midt på større skip eller i bakre del av mindre båter, og med utsikt ut av vinduene dersom man er innendørs. Aller best er det å oppholde seg utendørs i frisk luft og med synet festet på horisonten.

Medikamenter

Medikamentell behandling mot reisesyke bør startes 1/2–1 time før reisen begynner. Det finnes to typer medikamenter: antihistaminer og skopolamin. De antihistaminer som virker best ved reisesyke har søvnighet som bivirkning. Skopolamin brukes ved hjelp av et depotplaster som festes bak øret, og virker opptil tre døgn. Det skal ikke brukes av personer under 10 år. Sjøsykearmbånd (akupressur) har ingen bedre dokumentert effekt enn placebo.

Hvorfor blir vi kvalme av uvante bevegelser?

Mange har lurt på hvordan evolusjonen har frembragt denne egenskapen, som vi tilsynelatende bare har ulemper av. En hypotese er at misforholdet mellom hva øynene ser og balanseorganene registrerer er en følelse kan man få ved inntak av visse giftstoffer, og kroppens respons er dermed å kaste opp, for å bli kvitt eventuelle giftstoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg