skopolamin

Artikkelstart

Skopolamin er et legemiddel som har en rekke virkninger på nervesystemet og i glatt muskulatur. Skopolamin brukes blant annet som kvalmestillende middel i forbindelse med reisesyke.

Faktaboks

Også kjent som
hyoscin

Skopolamin hemmer det parasympatiske nervesystemet og reduserer derfor sekresjon (blant annet av spytt og magesyre), hemmer sammentrekningen av glatt muskulatur i innvollsorganene og opphever den bremsende virkningen av tiende hjernenerve (vagusnerven) på hjertet. Skopolamin og atropin har noe forskjellig virkning i sentralnervesystemet.

Forgiftning

Skopolamin i lave doser gir døsighet, ved større doser (forgiftninger) kan det gi uro og forvirringstilstander. Sammen med morfin ble skopolamin tidligere mye brukt som «likeglad-sprøyte» i forbindelse med generell anestesi (narkose) og ved psykotiske urotilstander. Skopolamin er effektivt mot reisesyke og kan tilføres gjennom huden ved at man bruker et plaster som inneholder skopolamin. Skopolamin utvider pupillen og har også vært brukt som øyedråper.

Klassifisering

Skopolamin tilhører i likhet med atropin de antikolinerge midlene. Antikolinerge midler blokkerer virkningen av signalstoffet acetylkolin på muskarinreseptorer. Skopolamin er et alkaloid som utvinnes av belladonnaurten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg