Retikulo-endoteliale system er en foreldet samlebetegnelse på makrofager, endotelceller og ulike bindevevsceller i lymfatisk vev, milten, benmargen, lungene og leveren. Betegnelsen sprang ut av den feiloppfatningen at RES-cellene hadde felles opprinnelse og at de alle var spiseceller (fagocytter) og deltok i dannelse og nedbrytning av blodceller og ulike immunologiske aktiviteter. Det er senere blitt klart at de ulike funksjonene som er blitt tilskrevet RES-cellene ivaretas av forskjellige spesialiserte celletyper, samt at de har ulik opprinnelse i kroppen og ikke kan interkonvertere, det vil si omdannes til hverandre. For eksempel kan ikke lymfendotelcellene i lymfeknuter bli til makrofager og omvendt.

Faktaboks

Uttale
retˈikulo-endoteliˈale system
Etymologi
av retikulum, gresk endon, ‘inne i’, og latin tela, ‘tynn vev’
Også kjent som
RES

Mange av funksjonene som opprinnelig ble tilskrevet RES utføres av makrofager, som kommer fra benmargen. Langt på vei kan derfor RES-begrepet erstattes med makrofager, eventuelt med begrepet det mononukleære fagocyttsystem, som uttrykker at de mange ulike typene makrofager rundt om i vevet utvikles fra samme forløpere i benmargen, hvorfra de vandrer ut til vevene via blodbanen som monocytter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg