Monocytt i blod
Typisk monocytt i blod med rikelig og vakuolisert cytoplasma, og noe ujevn kjerneform.
Monocytt i blod
Lisens: CC BY SA 3.0

Monocytter er den tredje vanligste typen av hvite blodceller. De sirkulerer kortvarig i blod før de går ut i vevene og omdannes til makrofager.

Faktaboks

Uttale
monocˈytter
Etymologi
av mono- og gresk kytos, ‘celle’

Monocyttene utgjør 5 til 10 prosent av de hvite blodcellene.

Kjennetegn

De er størst blant de hvite blodcellene og har rikelige mengder cytoplasma som ofte inneholder vakuoler. De har også små korn i cytoplasma, som senere utvikles til større korn (lysosomer) når monocytten omdannes til makrofager. Kjerneformen er ikke like rund som hos lymfocyttene, men heller ikke lappedelt som hos granulocyttene.

Monocyttene tilhører den myeloide cellerekken, og produseres i beinmargen. Den har felles opphavscelle (myeloblasten) med granulocyttene.

Funksjon

Etter noen timer i blodsirkulasjonen går monocyttene ut i vevene der de blir til makrofager. Dette er som navnet tilsier store spiseceller (gresk makro-, 'stor-' og fagein, 'spise'). De er større enn nøytrofile granulocytter som også kan fagocyttere. 'Å spise' eller 'fagocyttere' betyr i denne sammenhengen at cellen kan ta opp for eksempel bakterier eller rester etter døde celler fra omgivelsene. Prosessen kalles fagocytose.

I vevene lever makrofagene lenge, og kalles også histiocytter. De kan ha andre navn også, avhengig av hvor de slår seg ned, som for eksempel mikroglia i hjernen, kupfferceller i lever og osteoklaster i bein.

Makrofagene overvåker vevene for vevsskade og mikroorganismer. De hjelper også til med å vedlikeholde vevene, både ved å reparere skader og omdanne vevsstrukturer. Makrofagene har også en viktig funksjon som antigenpresenterende celler. De framstiller da biter (antigener) av mikroorganismer for T-cellene i det ervervede immunforsvaret, som igjen stimulerer B-celler til å lage antistoffer mot mikrobene.

Måling

Den vanligste måten å telle monocytter i blod på, er med blodtellingsmaskiner. De kan skille monocyttene fra andre hvite blodceller, som blant annet er mindre, og røde blodceller. Ved noen tilstander, som virusinfeksjoner, kan man få store og aktiverte lymfocytter i blodet; de kan bli telt som monocytter av maskinene. Da vil mikroskopering av blodutstryk kunne skille disse cellene fra hverandre.

Flowcytometri gir den mest nøyaktige målingen av monocytter. Maskinen gjenkjenner monocyttenes karakteristiske overflatemarkører, CD 14 og CD 16.

Sykdom

Monocytose er en tilstand med økt antall monocytter i blodet. Dette kan skyldes infeksjoner eller andre former for betennelse. Monocytose kan også sees ved kronisk myelomonocyttleukemi (KMML) og visse former for akutt myelogen leukemi.

Monocytopeni er en tilstand med redusert antall monocytter i blodet. Dette kan sees ved alle former for beinmargssvikt. Ved hårcelleleukemi er det et særtrekk at monocytt-konsentrasjonen i blod blir spesielt lav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg