Retikulocytter
Retikulocytter er forstadier til røde blodceller. Cellene mangler kjerne, men har noen rester etter cellekjernens RNA. Dette kan ses som små nettverk eller korn.
Retikulocytter
Av /Shutterstock.

Retikulocytter er blodceller som er på det siste modningstrinnet før de blir helt modne røde blodceller. De ses i beinmargen i to til tre dager før de slippes ut i blodet hvor de fullfører modningen i løpet av cirka to dager.

Faktaboks

Uttale
retikulocˈytter
Etymologi
av latin retikulum, ‘finmasket nett’ og gresk kytos, ‘celle’. Navnet kommer av at retikulocytter har synlige, finmaskede deler av arvestoff i seg.

Retikulocytter mangler cellekjerne, men har rester av den tidligere kjernen i form av ribonukleinsyrer (RNA). Disse RNA-molekylene kan man se som korn eller nettverk med mikroskop etter spesialfarging. Dette er opphav til navnet (reticulum betyr nettverk).

Mengde

Retikulocyttene utgjør hos voksne én til to prosent av de røde blodcellene. Mengden oppgis også i absolutte tall. Vanligvis har vi mellom 30 og 100 milliarder retikulocytter per liter blod (30–100 × 109/L). Dette kalles vanligvis for «retikulocytt-tallet». Økt antall retikulocytter kalles retikulocytose.

Endret mengde

Mengden retikulocytter gir informasjon om produksjonen av røde blodceller (erytropoiesen) er økt, nedsatt eller normal. Erytropoiesen kan ved behov tidobles på kort tid. Dette skjer ved hemolytisk anemier hvor retikulocyttene kan stige til over 20 prosent og ved store akutte blødninger. Dette gir altså retikulocytose. Ved kroniske anemier er mengden retikulocytter ikke økt.

Lave retikulocytt-tall kan skyldes en skadet erytropoiese. Dette er tilfelle ved aplastisk anemi, hvor retikulocytt-tallet er lavt.

I disse eksemplene hjelper retikulocytt-tallet til å forstå hva som foregår i beinmargen og i blodet. Ved hemolyse lages det et stort overskudd av røde blodceller som slippes ut i sirkulasjonen, men disse går raskt til grunne. Beinmargen er frisk, men greier til tross for sin store kapasitet ikke å kompensere for det store behovet for røde blodceller. Ved aplastisk anemi sitter feilen derimot i beinmargen. Det produseres for få røde blodceller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ignacy Pichler

I et tidlig stadie har retikulocytter cellekjerne.

svarte Synøve Kamøy

Hei, Ignacy!

Takk for din kommentar. Det stemmer som du sier at retikulocytter har cellekjerne tidlig i livsløpet deres. Denne artikkelen er under arbeid og skal utvides - da vil det stå litt mer om utviklingen.

Vennlig hilsen,
Synøve Kamøy (redaktør)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg