Rhinovirus er forskjellige arter av virus i slekten enterovirus, som er hovedansvarlige for forkjølelse, hoste, heshet, sår hals. Bare mennesker og aper kan bli infisert med rhinovirus.

Faktaboks

Uttale
rhˈinovirus
Etymologi
av gresk rhis, ‘nese’ og virus

Rundt 110 undertyper av rhinovirusene er nå identifisert. De kan deles inn i tre klasser, A, B og C, basert på deres serologiske egenskaper. På grunn av de mange undertypene er det umulig å bekjempe rhinovirus med én enkelt vaksine og mennesker kan bare utvikle motstand mot de undertypene kroppene deres tidligere har vært i kontakt med.

Sykdomsbilde

Selv om disse virusene ikke er de eneste patogenene som forårsaker forkjølelse hos mennesker, er 2/3 av alle forkjølelser forårsaket av dem og dette er den vanligste manifestasjonen av viruset.

Rhinovirus forekommer hyppigere i vintermånedene og på sensommeren. Rhinovirus foretrekker å formere seg ved temperaturer under 33 grader i øvre og nedre luftveier (bronkier, lunger). Etter å ha kommet inn i vertscellen, replikerer viruset sitt RNA i det endoplasmatiske retikulum ved å bruke RNA-polymerase 3DPol. Cellen ødelegges når viruset forlater den. En ny reproduksjonssyklus startes cirka hver tolvte time.

Rhinovirus spres via aerogen infeksjon (nysing, hoste).

Rhinovirus kommer først inn i nesen og infiserer epitelcellene i neseslimhinnen. Den syke blir forkjølet. De går videre til svelget, hvor det oppstår sår hals og heshet, og deretter til bronkiene og lungene, hvor det kan utløse hoste, astma- og KOLSanfall, bronkitt og, hos barn og personer med immunsvikt, bronkopneumoni. Hos personer med en underliggende tilstand som bronkial astma, gjør de den underliggende tilstanden verre.

I alvorlige, men svært sjeldne tilfeller kan rhinovirusinfeksjon til og med føre til livstruende pusteproblemer.

Effektiv behandling eller forebyggelse, utover hygieniske smitteverntiltak, mot rhinovirus finnes ikke.

Virusstruktur

Rhinovirus består av et 20-sidig kapsid og er 24 til 30 nanometer i diameter. De er termostabile, tåler store temperaturvariasjoner, men er følsomme for syrer, alkylholdige stoffer og fysiske desinfeksjonsmetoder. Deres enkeltstrengede RNA er 7200 til 8500 basepar i lengde og har positiv polaritet. Alle tre rhinovirusstammene forårsaker lignende sykdomssymptomer, selv om de bare har en relativt lav molekylær likhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg