Sædbank er et lager av sæd som skal benyttes til assistert befruktning ved inseminasjon eller befruktning utenfor kroppen. Sædbanker er regulert av bioteknologiloven og biobankloven.

Etter bioteknologiloven er det behandlende lege som velger sædgiver. Det er kun tillatt med bruk av åpen donor i Norge. Sædgivers identitet er ikke åpen for paret eller kvinnen som bærer fram barnet, men barnet kan etter fylte 15 år få utlevert opplysninger om dette. (Aldersgrensen ble endret fra 18 år i 2021.) Sædgiver får ikke opplysninger om eventuelle barns identitet. Sæd skal ikke utleveres for bruk til assistert befruktning etter at giver er død.

Bare virksomheter som har godkjenning med hjemmel i bioteknologiloven kan lagre og importere sæd, og benytte dette i behandlingsøyemed.

I Norge finnes det sædbank ved Oslo universitetssykehus. Det er også en sædbank under oppbygging ved St. Olavs hospital i Trondheim. (Sykehuset i Haugesund har hatt en sædbank, men denne er ikke lenger i drift.)

De fleste behandlinger med donorsæd i Norge gjøres med sæd fra European sperm bank eller Cryos, to store sædbanker i Danmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg