inseminasjon

Inseminasjon er sædoverføring ved assistert befruktning. Det finnes flere inseminasjonsteknikker, og en serie uttrykk har vært brukt i internasjonal litteratur. Ved inseminasjon anvendes i de fleste tilfeller sæd fra en donor, men unntaksvis benyttes sæd fra ektefellen.

Faktaboks

etymologi:
av latin in-, ‘inn i’, og semen, ‘sæd’

Behandlingen passer bare for den gruppe av barnløse ektepar der man må anta at mannen er årsak til barnløsheten, at kvinnen er befruktningsdyktig, og der begge er sterkt innstilt på å få barn. Spredte forsøk med inseminasjon med sæd fra ektemannen ble utført allerede på 1800-tallet. I 1920-årene ble sæd fra giver (donorinseminasjon) utført i USA. I Norge har denne behandlingen vært i bruk i beskjeden utstrekning fra 1939. Befruktning med sæd fra ektemannen (AIH, artificial insemination husband) har anvendelse ved følgende to tilstander:

  1. Når ektefellene av anatomiske eller psykiske årsaker ikke kan gjennomføre samleie på vanlig måte.
  2. Når samleie kan gjennomføres på normal måte, men der det foreligger utilfredsstillende sædkvalitet og/eller slim som hindrer sædcellene i å komme gjennom livmorhalsen.

Befruktning med sæd fra giver (AID, artificial insemination donor) anvendes på følgende grunnlag:

  1. Ektemannens sæd har sannsynligvis sterkt nedsatt befruktningsevne. Helst bør det være azoospermi (ingen sædceller) eller sterkt nedsatt sædcellekonsentrasjon (mindre enn 10 millioner/ml, som statistisk sett sjelden gir opphav til graviditet).
  2. Ektemannens sæd har nedsatt bevegelsesevne på grunn av tilstedeværende høyt spermieantistoffinnhold.
  3. Paret er arvemessig belastet på den måten at en statistisk stor del av avkommet sannsynligvis vil få betydelige misdannelser eller sykdommer.

Donorinseminasjon på grunn av dårlig sædkvalitet er blitt mindre aktuelt etter innføring av ICSI (intracytoplasmic sperm injection), der en enkelt sædcelle settes inn i egget ved in vitro fertilisering (IVF).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg