/Shutterstock.

Inseminasjon er en metode for assistert befruktning der opprenset sædvæske føres direkte inn i livmoren med et tynt kateter. Befruktningen skjer inne i kroppen, in vivo, i motsetning til in vitro fertilisering , IVF eller prøverørsbehandling der befruktningen skjer utenfor kroppen. Inseminasjon gjøres enten med sæd fra partner eller med sæd fra donor.

Faktaboks

Etymologi
av latin in-, ‘inn i’, og semen, ‘sæd’
Også kjent som

Inseminering eller intrauterine insemination, IUI

Inseminasjon omtales ofte med forkortelsene AIH (artificial insemination by husband – sæd fra kvinnens ektefelle/partner) eller AID (artificial insemination by donor – sæd fra godkjent donor). Den første inseminasjonen som er registrert i Norge ble utført i 1939.

Hvem kan få behandling med inseminasjon?

Inseminering med bruk av egen sæd/partner (AIH) kan være egnet hos par der årsaken til barnløshet ikke kan forklares etter utredning, der mannen har lett nedsatt sædkvalitet eller hos par der det er vanskelig eller ikke mulig å gjennomføre samleie.

Inseminasjon med bruk av donorsperm (AID) kan være egnet hos par der det ikke finnes sædceller i mannens sædprøve eller testikler, hos kvinner med kvinnelig partner eller hos enslige kvinner.

Alle som søker om assistert befruktning med inseminasjon må oppfylle krav i henhold til bioteknologiloven (§ 2-6). Legen skal avgjøre om kvinnen eller paret kan få tilbud om behandling basert på en medisinsk og psykososial vurdering, der blant annet omsorgsevnen i forhold til det fremtidige barnet skal vurderes. Før behandlingen skal det også gjøres en medisinsk vurdering av kvinnen som blant annet ofte inkluderer en undersøkelse av passasje i kvinnens eggledere. Inseminasjon er en skånsom metode og er forbundet med liten risiko.

Inseminasjon kan, som annen assistert befruktning i Norge kun gjøres ved virksomheter som har spesiell godkjenning fra Helsedirektortatet.

Hvordan foregår inseminasjonsbehandlingen?

Ved inseminasjon føres opprenset sæd inn i kvinnens livmor rundt tidspunkt for eggløsning. Eggløsning påvises ved hjelp av ultralydundersøkelse kombinert med eggløsningstest i urin. Hos kvinner med regelmessig menstruasjon med syklusvarighet på 28 til 30 dager inntreffer eggløsning oftest mellom dag 12 og 15. Hos de kvinner som ikke har eggløsning og der inseminasjon er aktuell behandling kan det være aktuelt å gi hormonbehandling for å få eggløsning.

Sannsynligheten for graviditet ved inseminasjon er 12 til 20 prosent per behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg