Analsex er innføring av penis eller annen gjenstand (dildo, buttplug) i endetarmsåpningen (anus, derav anal-) for å oppnå seksuell nytelse. Analt samleie er en form for stimulering som gjerne forbindes med homoseksuell praksis. Også for heteroseksuelle kan anal penetrering være en del av det seksuelle repertoaret.

Ved anale samleier kan anus og rektumslimhinnen skades, men det kan unngås ved at en bruker god tid, er forsiktige fra begynnelsen og anvender glidemiddel. En bør også være nøye med hygienen for å unngå infeksjoner. Dersom en mann har analt samleie med en kvinne, er det vesentlig at penis ikke etterpå føres inn i skjeden (vagina) for å unngå at bakterierike avføringsrester følger med penis inn i skjeden.

Undersøkelser som viser forekomst av kjønnsvorter (kondylomer) rundt endetarmsåpingen antyder at hyppigheten av anale samleier er blitt mer vanlig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gabrielsen, Endre. (2012). Humant papillomavirus : en litteraturstudie om HPV, dets relasjon til cancer og tiltak mot videre spredning av virus, Munin, open research archive, UiT Norges arktiske Universitet

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg