Selen er et grunnstoff med kjemisk symbol Se og et essensielt sporstoff fordi det spiller en viktig rolle i kroppens antioksidantforsvar (se antioksidanter). Selen inngår som kofaktor i enzymet glutationperoksidase, som er en viktig komponent i kroppens forsvar mot skadelige frie radikaler. Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak på 40 mikrogram for kvinner og 50 mikrogram for menn.

Faktaboks

Uttale
selˈen

Selenkilder

Kornvarer er den største kilden til selen i norsk kosthold. Andre selenkilder er fisk, kjøtt, blod og innmat. Seleninnholdet i matvarer bestemmes av mengden og tilgjengeligheten av selen i jorden. Over halvparten av vårt matkorn er i dag dyrket i Skandinavia hvor det er selenfattig jord, resten er importert fra selenrike områder i USA og Canada.

Bruksområder

I visse deler av Kina med svært lav selentilførsel har økt seleninntak gitt gode resultater ved forebygging og behandling av Keshan-sykdom, som er en alvorlig hjertesykdom. Lav selentilførsel kan ha sammenheng med økt forekomst av kreft og hjerte- og karsykdommer, men det kan ikke trekkes noen endelig konklusjon ut fra foreliggende data.

I Norge er seleninntaket generelt tilstrekkelig som følge av vårt høye inntak av selenrike matvarer som sjømat, egg og kjøtt. Korn er også en god kilde til selen i kosten, men innholdet varierer mye med seleninnholdet i jorda der kornet dyrkes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg