Selen er et grunnstoff som kroppen trenger. Det spiller en viktig rolle i kroppens antioksidantforsvar. Selen inngår i enzymer som beskytter kroppens celler mot skadelige radikaler.

Faktaboks

Uttale
selˈen

Selen er også et nødvendig sporelement for planter og høyerestående dyr.

  • Les mer om grunnstoffet selen.

Virkemåte

Selen inngår blant annet i enzymet glutationperoksidase, som fjerner peroksider fra cellene. Selen hindrer dannelsen av frie radikaler og oksidasjon av flerumettede fettsyrer. Selen kan beskytte mot utvikling av visse kreftformer og mot hjerte-karsykdommer.

Inntak og kilder

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak på 75 mikrogram for kvinner og 90 mikrogram for menn.

Kornvarer er den største kilden til selen i norsk kosthold. Andre selenkilder er fisk, kjøtt, blod og innmat. Seleninnholdet i matvarer bestemmes av mengden og tilgjengeligheten av selen i jorden. Over halvparten av vårt matkorn er i dag dyrket i Skandinavia hvor det er selenfattig jord, resten er importert fra selenrike områder i USA og Canada.

Lav tilførsel av selen kan til en viss grad kompenseres ved økt tilførsel av vitamin E, og omvendt. Et kombinasjonspreparat av selen og vitamin E brukes i veterinærmedisinen.

Mangel på selen

Selenmangel kan føre til en bestemt type svekkelse av hjertemuskulaturen (kardiomyopati), som kjennetegnes ved hjertesvikt og sterke rytmeforstyrrelser. Sykdommen har rammet barn og kvinner i fruktbar alder mest. Dødeligheten blant barn som har fått sykdommen har vært stor.

I visse deler av Kina med svært lav selentilførsel har økt seleninntak gitt gode resultater ved forebygging og behandling av hjertesykdommen Keshan-sykdom. Lav selentilførsel kan ha sammenheng med økt forekomst av kreft og hjerte- og karsykdommer, men det kan ikke trekkes noen endelig konklusjon ut fra foreliggende data.

I Norge er seleninntaket generelt tilstrekkelig som følge av vårt høye inntak av selenrike matvarer som sjømat, egg og kjøtt.

Overforbruk

I større mengder er selen og dets forbindelser giftige. Grenseverdi for selen i arbeidsmiljø er 0,05 mg/m³, regnet som selen. Selen i form av støv eller gass som svelges, innåndes eller absorberes av huden, fremkaller hodepine, kvalme og andre forgiftningssymptomer, dessuten får pust og svette en ubehagelig lukt av hvitløk.

Selenforgiftning oppstår hos dyr som spiser planter med 5–40 mg selen per kilo. Slike planter vokser på selenrikt jordsmonn, særlig i visse tørre områder av Nord-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg