Epifysen er en kjertel som ligger midt i hjernen og dannes som en utvekst fra taket i mellomhjernen, ved tredje hjerneventrikkel. Den er viktig i forbindelse med regulering av døgnrytmen. Epifysen mottar impulser fra synsbanene via hypothalamus, og også fra den sympatiske grensestrengen. Kjertelen er cirka 10 mm lang og 5 mm tykk, og av form minner den om en grankongle.

Epifysen er størst hos spedbarnet, men degenererer før puberteten og forkalkes. Den kan da sees på røntgenbilder. En forskyvning kan tyde på en romoppfyllende prosess, for eksempel en svulst i hjernen.

Kjertelens funksjon hos mennesket er ikke klarlagt. Den produserer et stoff, melatonin, som i forsøk med fisk og padder har vist seg å minske melaninmengden i hudens pigmentceller, slik at huden blir lysere. I forsøk med rotter har man funnet at stoffet hemmer kjønnskjertlenes virksomhet. Hos disse har melatonin også en klar sammenheng med døgnvariasjoner i aktivitet, også kalt cirkadiske rytmer. Funksjonen hos mennesket studeres i forbindelse med søvnforstyrrelser og sesongvariasjon i forekomsten av mentale avvik.

Historikk

Fordi epifysen lå i midten av hjernen, mente den franske filosofen René Descartes (1596-1650) at organet formidlet forbindelsen mellom kropp og sjel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.