Senestrekk er krampaktige sammentrekninger av en eller flere muskler med sene, særlig i leggen, låret og under foten. Senestrekk kan ofte inntreffe om natten eller etter bruk av muskelen. Det hjelper å reise seg og stå på foten eller strekke og tøye ut.

Senestrekk kommer særlig etter uvante muskelanstrengelser og under svangerskap. Mekanismen er ikke sikkert kjent. Senestrekk kan opptre ved tilstander med sterk uttørring av kroppen (dehydrering), for eksempel ved alvorlig diaré og dessuten ved spastisitet. Ved sterke muskelanstrengelser, som under idrettskonkurranser, forekommer senestrekk ofte.

Behandling

Et ledd i behandlingen er strekking eller tøyning av den aktuelle muskelen. Senestrekk kan til dels forebygges med legemidler som virker avslappende på muskulaturen. Dette brukes spesielt hos de som har mye senestrekk og muskelkramper i forbindelse med spastisitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg